Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako nas tjeraju da trošimo sve više?

Proizvođači namjerno pokvare proizvod da biste kupili novi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvod vam se pokvario dan nakon isteka garancije? Ne, to nije slučajnost!

Pokvari li vam se neki kućanski aparat teško ćete naći majstora koji će ga popraviti tako da vam traje još koju godinu! Nekad bilo, sad se spominjalo. Majstora je sve manje, jer se popravljanje ne isplati. Većina današnjih stvari napravljena je da se mijenja, točnije da se pokvari kako biste je promijenili. Brže, bolje, modernije, moto kojim se povode proizvođači računajući na našu strast za kupovanjem. Pa tako, budite sigurni, vaša perilica, televizor ili mobitel izdat će vas samo dan-dva nakon isteka garancije.

Ekipa Provjerenog istražila je, rade li to proizvođači zaista namjerno i došla do zapanjujućeg otkrića! Ne samo da rade, već takva 'politika' ima i svoje ime - planirano zastarijevanje.

Datira iz 20-godina prošlog stoljeća, kada je kartel poslovnih ljudi odlučio 'potpomoći' ekonomski rast! Prvo su presudili električnoj žarulji, svjesno joj skrativši vijek trajanja za pola!

Španjolska redateljica Cosima Dannoritzer, s kojom je ekipa Provjerenog snimila intervju, o 'planiranom zastarijevanju' snimila je nevjerojatan dokumentarac.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

Što su još novinari otkrili tijekom snimanja pogledajte večeras u 22:20 u Provjerenom!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene