Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošle godine Australiju je pogodio rekordni toplinski val.


Rekordi toplinski val koji je pogodio Australiju prošle godine u velikoj se mjeri može pripisati klimatskim promjenama koje su uzrokovane ljudskim djelovanjem, navodi se u izvješću objavljenom u ponedjeljak. Na toplinske valove u Japanu, Koreji, Kini i Europi također je značajno utjecalo globalno zatopljenje, stoji u izvješću koje prenosi Huffington Post.

Vezani članci Advent u Zagrebu Veseli adventski vikend je pred nama: Hoće li vrijeme pokvariti ugođaj? Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave

Za potrebe izvješća 22 grupe znanstvenika proučavale su 16 ekstremnih vremenskih događaja u 2013. godini. Zaključak rada je da je teško razrabarati ljudski utjecaj u drugim ekstremnih događajima poput suše u Kaliforniji, ekstremne količine oborina u Koloradu ili mećave u Južnoj Dakoti.

VIDEO Paklene vrućine: Pogodio ih toplinski val!

Inače, riječ je o trećem godišnjem izvješću o vezama između pojedinih vremenskih prilika i klimatskih promjena na kojem su radili znanstvenici iz američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu.

'Mislim da je ključna poruka, na temelju onoga što danas znamo, da je puno lakše povezati toplinske ekstreme s ljudskim utjecajem nego druge ekstreme', rekao je Thomas Karl.

Znanstvenici upozoravaju da je vrsta istraživanja koja se bave ekstremnim vremenom i klimatskim promjenama još u povojima, pa Karl dodaje da bi poboljšanje modela i metoda moglo dovesti do novih rezultata u budućnosti.

VIDEO Toliko je VRUĆE da dolazi do samozapaljenja trafostanica!

Koautor izvješća Marty Hoerling rekao je da znanstvenici znaju kako klimatske promjene utječu na svakojake promjene vremenskih prilika. Tako da izvješće nema za cilj istražiti utječu li klimatske promjene na vremenske prilike nego u kojoj mjeri i u kojem smjeru, odnosno čine li neke vremenske prilike više ili manje vjerojatnima i više ili manje ozbiljnima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju