Obavijesti Video Pretražite Navigacija

“Dosjei X” od 26. siječnja na FOX kanalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Serija zbog koje su mnogi odlučili postati znanstvenici i agenti

 Dosjei X je američka znanstveno-fantastična televizijska serija i dio kompletne X-Files franšize koju je kreirao scenarist Chris Carter. Serija se u originalu emitirala od 10. rujna 1993. do 19. svibnja 2002. godine, a bila je hit na televizijskoj mreži Fox dok su njezini likovi i slogani „Istina je oko nas“, „Ne vjeruj nikome“ i „Želim vjerovati“ postali sinonimi popularne kulture 1990-tih godina pr. Kao jedna od najpoznatijih serija svoje ere, pridonijela je nepovjerenju javnosti u američku vladu i velike institucije, razvijala različite teorije urote i promovirala duhovnost, a sve kroz pokušaj otkrivanja postojanja vanzemaljskog života na Zemlji.

Glavni likovi serije su dvoje agenata FBI-a: Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson). Njih dvoje zaduženi su za istraživanje Dosjea-X, neriješenih slučajeva koji uključuju paranormalne pojave. Mulder vjeruje u postojanje izvanzemaljaca i paranormalno, dok je Scully skeptik, a na slučajevima radi zbog znanstvene analize Mulderovih otkrića. U ranoj fazi serije oboje agenata postaju pijuni u mnogo većem sukobu što rezultira njihovim međusobnim povjerenjem.

Do snimanja serije je došlo zbog upornosti kreatora serije Chrisa Cartera koji nije odustajao nakon prvog odbjanja njegove ideje o seriji. Nakon što je pročitao podatak da su čak 3,7 milijuna Amerikanaca možda oteli vanzemaljci, više ga ništa nije moglo zaustaviti. Carterova ideja bila je prikazati FBI agente koji istražuju vanzemaljce i paranormalne pojave, ali također se htio pozabaviti i njihovim osobnim vjerovanjima. Izjavio je: "Sebe smatram osobom koja nije religiozna, ali koja je u konstantnoj potrazi za religioznim iskustvom. Mislim da su likovi agenata slični tome. Dana Scully, uz to što je znanstveni skeptik i doktorica, bila je otvorena prema katoličkoj vjeri u kojoj je odrasla dok Mulder, bivši student Oxforda koji je diplomirao psihologiju , istinski vjeruje u postojanje vanzemaljaca. Način na koji Scully vidi svijet je način na koji ga vidi i serija. Upravo zbog toga serija mora biti snažno utemeljima u znanosti kako bi Muldera tjerala još dalje... Scully ima jako dobre argumente... dok je Mulder taj koji ju mora uvjeriti da mora prihvatiti neprihvatljivo. Tu nastaje konflikt koji me i dan danas inspirira za nove epizode".

Danas, jednako kao i prije više od dvadeset godina kada se serija počela prikazivati, Mulder i Scully su jednako relevantni, samo je kontekst u kojem danas propituju svoje sumnje - moderniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene