Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako mnogi vjeruju da ovaj dan donosi nesreću, ne postoji znanstveni dokaz koji bi opravdao taj strah. To je tek dan u godini


Danas je petak 13. Drugi put ove godine moramo preživjeti dan za koji mnogi vjeruju da donosi nesreću. Iako ne postoji službena 'proslava' ovog dana, diljem svijeta mnogima je postao sinonim za lošu sreću. Nakon što prežive ovaj petak, praznovjerni mogu odahnuti sve do lipnja iduće godine. 

Vezani članci Policija - Ilustracija - 2 Pješak pao neoprezno prelazeći cestu pa ga pregazila vozačica auta, preminuo je od ozljeda Sudar motora i auta Ovo se viđa samo u filmovima! Motociklist za dlaku izbjegao sigurnu smrt, pogledajte ovaj manevar!

Koliko daleko je otišao strah od broja 13 pokazuje činjenica da neki neboderi nemaju kat broj 13, parovi izbjegavaju vjenčanja na ovaj datum, a neki smatraju da lošu sreću donosi i 13 gostiju na večeri. To je tek dio situacija u kojima oni praznovjerni čine sve kako bi izbjegli 'nesretni' broj. Moraju ga proživljavati jednom do tri puta godišnje.

Svatko ima svoj teoriju zašto je broj nesretan

Više je teorija zašto je broj 13 nesretan. Prema jednoj od njih, sam po sebi je nesretan jer dolazi nakon broja 12 koji simbolizira važne stvari (12 mjeseci u godini, 12 sati na satovima 12 apostola...). Broj 13 koji slijedi narušava ovaj sklad.

Svoj strah neki pravdaju i povijesnim činjenicama. Među njima je NASA-ina misija Apollo 13 - prva na kojoj su se pojavili određeni problemi zbog kojih je na kraju propala.

Također, mnogi zlikovci u svojim imenima i prezimenima imaju ukupno 13 slova. Charles Manson i Osama bin Laden samo su neki od njih.

Dan je postao posebno popularan nakon horora petak 13. iz 1980. godine. Pisani dokazi o praznovjerju na ovaj dan datiraju iz 19. stoljeća, ali riječ je navodno o puno starijoj tradiciji.

Znanstvenih dokaza o nesreći nema

Ipak, unatoč svim nesretnim događajima koje mnogi vežu uz ovaj datum, ne postoje vjerodstojni znanstveni dokazi koji bi poduprli tvrdnju da je petak 13. - nesretan.

Jedino što bi moglo biti povod za strah je izgovaranje naziva za strah od petka 13. - paraskavedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook