Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako ostati suh na kiši kada ste bez kišobrana? Pitanje je koje muči mnoge fizičare. Talijanski fizičar Franco Bocci pokušao je rješiti ovu misteriju.


Ukoliko vas uhvati kiša a pri sebi nemate kišobran je li bolje trčati ili hodati kako bi što manje pokisnuli?

Vezani članci Tornado u Kini VIDEO Razorni tornado u Kini napravio veliku štetu, u poplavama smrtno stradale 33 osobe Djevojčica na pučini Vjetar otpuhao jednogodišnju djevojčicu gotovo dva kilometra od plaže, pronašli je uplakanu na gumenom kolutu

U novom broju 'European Journal of Physics', Bocci je iznio svoje mišljenje na ovu temu koristeći matematičke formule ne bi dublje istražio problem. Trčanje se čini boljom idejom jer se brže stigne do zaklona, međutim prilikom trčanja se sudaramo sa većim brojem kapljica.

>> Pripremite se - stiže osvježenje!

Bocci smatra da sve zapravo ovisi o mnoštvu drugih faktora, poput smjera vjetra, tjelesne građe osobe koja trči i slično.

Ono što nam ovaj talijanski fizičar preporuča kada nas idući put kiša uhvati nespremne je da trčimo u smjeru puhanja vjetra, jer ćemo tada najmanje pokisnuti. Problem odabira najbolje strategije kretanja po kiši zasigurno će još dugo biti predmet izučavanja fizičara i matematičara.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.