Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina britanskih i američkih znastvenika smatra da inteligentni život treba tražiti u solarnim sustavima čiji je asteroidni pojas sličan pojasu u Sunčevom sustavu.


Mnogi su uvjereni da su golemi asteroidi Zemljin najveći potencijalni neprijatelj. Udar neke goleme gromade u naš planet, kao što je svojedobno doveo do izumiranja dinosaura, mogao bi istu sudbinu namijeniti i čovječanstvu.

Vezani članci Slika nije dostupna NASA gradi 'svemirsku sačmaricu' za razbijanje asteroida Slika nije dostupna NOVA PRILIKA Otkriven je planet 'beba'

No, tim znanstvenika iz NASA-e i britanskog Kraljevskog astronomskog društva izložio je teoriju prema kojoj su asteroidi zapravo ključan faktor ne samo za nestanak, već i nastanak života. Proučavajući ulogu asteroidnih pojasa u raznim solarnim sustavima te u našem Sunčevom sustavu, zaključili su da se upravo ondje nalaze neki od osnovnih biogenih materijala, poput vode i teških metala, koje sami asteroidi 'donose' do planeta.

>> Suluda ideja ili realnost: Preusmjeriti asteroid i spasiti Zemlju?

Pojasi asteroida najčešće se u nekom sustavu formiraju na 'snježnoj liniji', tj. na mjestu dovoljno hladnom da razni nestabilni materijali ostanu u krutom stanju. Naravno, samo postojanje pojasa nije dovoljna garancija da će negdje u njegovoj 'blizini' nastati život. Znanstvenici kažu da je za to potrebna prisutnost nekog planeta na samom rubu pojasa.

Kao primjer navode Jupiter, koji svojom gravitacijom priječi debljanje pojasa, a pritom 'višak' asteroida najvećim dijelom tjera izvan Sunčevog sustava, dok manji dio šalje prema Suncu, a još manji dio privlači prema sebi. Na taj su način ostali planeti, uključujući Zemlju, osigurani od neprestanog bombardiranja, a kada neka gromada i doleti, nakon 'sudnjeg dana' ostaje dovoljno vremena do sljedećeg udara da se razviju novi oblici života.

'Da udar asteroida nije ubio dinosaure, sisavci možda nikada ne bi evoluirali u inteligentna bića', izjavila je za The Register NASA-ina znanstvenica Rebecca Martin.

Njezin je tim promatrao ukupno 520 planeta, a za samo njih 19 su utvrdili da se nalaze na relativno povoljnoj lokaciji u odnosu na asteroidni pojas. S druge strane, tek četiri posto pojaseva je po gustoći usporedivo s pojasom Sunčeva sustava.

'Sve naše napore u potrazi za naprednim životom trebali bismo usmjeriti na sustave koji imaju neki veliki planet na samom rubu asteroidnog pojasa', rekao je astronom Mario Livio s instituta Space Telescope Science.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju