Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolji ljudi

Budite uzor sebi i svom djetetu: 7 navika koje zlata vrijede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na neke naše navike smo vrlo ponosni, a nekih se ne možemo riješiti, no i za to postoji spasonosno rješenje. Evo nekoliko dobrih navika koje zlata vrijede i koje trebate prenijeti na svoju djecu.

Svi imamo navike u životu kojih se pridržavamo još od djetinjstva. Na neke smo vrlo ponosni, a nekih se ne možemo riješiti, no i za to postoji spasonosno rješenje. Evo nekoliko dobrih navika koje zlata vrijede i koje trebate prenijeti na svoju djecu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stručnjak za disanje Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos Slika nije dostupna stručnjak za disanje Sezona hunjavica: 3 ključna savjeta kako održavati higijenu nosa kod prehlade

1. Spavanje i buđenje

Ponekad je teško zaspati svaku večer u isto vrijeme, spavati onih potrebnih 8 sati ili se pak ustati na prvo zvono alarma. Ipak to su navike koje vrijedi stvoriti i njih se držati. Odgađati buđenje ujutro može vam samo otežati stvar, stvoriti vam pritisak zbog kašnjenja ili pak grižnju savjesti jer niste sve uspjeli obaviti prije odlaska iz kuće. Koliko god bilo teško, dižite se na prvo zvono, a ako vidite da bi mogli zaspati na kauču ispred televizora, odmah se uputite u spavaću sobu kako bi se bolje odmorili.

2. Spremanje nakon upotrebe

Spremanje stvari nakon upotrebe jednima se čini kao banalna stvar dok je drugima nepoznanica. Ovakve stvari uče se još od najranije dobi, od čak 2. godine života. Djecu učite ili ona uče od vas kao što smo i mi od svojih roditelja; pospremiti krevet nakon što se ujutro ustanemo, pospremiti igračke nakon igre, pospremiti tanjure u perilicu ili ih oprati nakon jela ili pak spremiti opeglanu robu u ormar. Ovakve navike stvaraju od nas ljude spremne za život u zajednici, od dječaka muškarce koji u svojoj kući nisu samo gosti, a od žena partnerice s kojima je užitak živjeti.

3. Higijena nosa i ruku

Svi znamo da je osobna higijena jedna od najvažnijih navika u životu, no higijenu nosa i ruku ne shvaćamo toliko ozbiljno koliko bismo trebali. Svakodnevno umivanje, tuširanje, pranje zubi, skidanje šminke prije spavanja i slično, navike su kojih se više-manje svi pridržavamo, no na pranje ruku navikli smo samo poslije obavljanja, nužde, prije jela i onda kada nam stvarno izgledaju prljave. Navika bi nam trebala biti pranje ruku svakih par sati, pogotovo u vrijeme prehlada i gripa, a ako vam to prilike u određenom trenutku ne dopuštaju uz sebe nosite dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

Higijena nosa bitnija je nego što mislimo jer ona može spriječiti razne bolesti i neugodna stanja kao što su začepljenost nosa i curenje iz nosa,upala i bolovi u sinusima, nemogućnost osjeta mirisa, u nekim slučajevima i okusa. Zbog toga dolazi do gubitka apetita, razdražljivosti i bezvoljnosti pa spasonosno rješenje tražimo u ljekarni. Kapi ili sprej za nos tada učinkovito djeluju ako ih znamo pravilno koristiti.

Nos bi inače trebalo nekoliko puta tjedno ispirati fiziološkom otopinom, pogotovo u sezoni grijanja ili alergija, kako bi ovlažili sluznicu i očistili nosnu šupljinu. Primjena fiziološke otopine poželjna je i prije korištenja kapi ili sprejeva za nos kod kojih je važna pravilna primjena i korištenje koje ne traje dulje od 5 dana bez nadzora liječnika.

4. Fizičke aktivnosti u kojima uživaju

U današnje digitalno doba, zanimaciju u slobodno vrijeme pronalazimo na kompjuterima ili pametnim telefonima, igrajući igrice, rješavajući smiješne kvizove ili gledajući razne kratke videe. To su ružne navike stvorene s vremenom kojih se želimo riješiti tek kada ih vidimo na svojoj djeci ili bližnjima. Budite dobar uzor; umjesto virtualnog nogometa, igrajte ga na livadi, prošećite prirodom svakog slobodnog vikenda, a poslije posla uputite se na kratku šetnju. Dopustite djetetu da mijenja sportove dok ne pronađe onaj koji ga zaista uveseljava te ga podržite da u njemu napreduje.

5. Biti realan, ali pozitivan

Postavljanje realnih ciljeva, a zatim njihovo ispunjavanje čini nas sretnima. Dobro je biti realan, no ponekad to znači i ne odvažiti se na nešto bolje ili teže, ali i nerijetko naginjanje k pesimizmu. Teško je biti realan, ali pozitivan. No neka djeca uče od vas; shvatite li da vam je nešto prevelik zalogaj, ne očajavajte već u određenim situacijama tražite stvari u kojima ste jaki i okrećite se njima.Tako djeci ne ističite stvari koje nisu sposobni napraviti, već ih potičite u onome u čemu su dobri. Slavite uspjehe i pomozite djeci da stvore dobru sliku o sebi.

Mnogi nutricionisti tvrde da je uz raznoliku i zdravu prehranu važno i hraniti se u isto vrijeme. Takve navike stječu se od vrtičke dobi, a trebali bi ih se držati cijeli život.

6. Hranjenje u isto vrijeme

Mnogi će nutricionisti reći da je uz raznoliku i zdravu prehranu važno i hraniti se u isto vrijeme. Takve navike stječu se od vrlo rane dobi, one vrtićke i njih bi se trebali držati cijeli život. Doručak, ručak i večera u isto vrijeme uz zdrave užine ono je čemu bi trebali težiti, a što u užurbanom načinu života potpuno zanemarujemo. Ovakav način prehrane održava metabolizam i čini nas zdravijima.

7. Slobodno vrijeme znači slobodno vrijeme

Mnogima se teško odvojiti od posla pogotovo kada nas pritišću rokovi, no ako dosad niste cijenili svoje slobodno vrijeme, sada je pravi trenutak da to počnete raditi. Onoga trena kada napustite poslovne prostorije počinje vaše slobodno vrijeme.

Telefon je isključen za sve pozive koji nisu privatni, a vaše slobodno vrijeme možete bez grižnje savjesti provesti buljeći u prazno jer znate da time činite dobro sebi i vašem psihičkom zdravlju, ali i društvenom životu. Prošećite sa psom, nađite se s prijateljima na piću ili pogledajte dobar film. Odmor od posla i ovakvo punjenje baterija pomoći će vam da sljedeći radni dan odradite s entuzijazmom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene