Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo zašto moramo spavati

5 nevjerojatnih stvari koje mozak radi u snu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trećinu života proživimo spavajući, što je vrlo bitna aktivnost za naše zdravlje, baš kao i uzimanje hrane. Ne nekako je uvijek bilo nejasno zašto baš trebamo san.

Svi znaju da san vraća energiju, čini nas odmornim, popravlja raspoloženje, ali malo tko zna što se događa u našem mozgu tijekom sna.

Pročitajte i ovo Ilustracija preživjela pokušaj ubojstva? 80-godišnjakinja cijeli život ima iglu od tri centimetra u mozgu: "Takvi incidenti nisu bili rijetki u vrijeme gladovanja" Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..."

Prenosimo pet vrlo važnih procesa koji se događaju u našem mozgu tijekom sna, koji zapravo pojašnjavaju zbog čega je san toliko bitan. To je ujedno i razlog više da se dobro naspavate svake noći.

Ljudski mozak možda može sam pobijediti strašnu bolest?!

1. Mozak donosi odluke u snu

Nedavna studija objavljena u časopisu Current Biology, otkrila je da mozak obrađuje kompleksne podražaje tijekom sna te koristi te informacije za donošenje odluka tijekom budnog stanja, piše Huffington Post.

2. Mozak u snu konsolidira i stvara nove uspomene i sjećanja

Manjak sna mogao bi imati značajan utjecaj na hipokampus, odnosno područje mozga koje je zaduženo za stvaranje sjećanja i njihovu konsolidaciju.

Upravo zbog tog razloga san ima vrlo važnu ulogu u procesu učenja, jer nam pomaže u učvršćivanju novih informacija koje primamo kako bi ih se kasnije kvalitetnije prisjetili.

"Otkrili smo da san prije učenja pomaže u pripremi mozga za inicijalno formiranje memorije. Nakon toga, san nakon učenja je ključan u pomaganju da se te informacije zalijepe u strukturu mozga, što u praksi znači da ih je teže zaboraviti", otkriva dr. Matthew Walker sa Sveučilišta California u Berkeleyu.

3. Mazak u snu stvara kreativne poveznice

Netom spomenuto sveučilište još je 2007. godine u provedenoj studiji otkrilo da san može stvoriti "udaljene asocijacije" ili neobične poveznice u mozgu, koje mogu dovesti do velikog "a-ha!" trenutka nakon buđenja. Tijekom buđenja ljudi općenito imaju 33 posto više šanse napraviti poveznicu između dvije naočigled udaljene ideje.

4. Čišćenje toksina

Serija studija iz 2013. godine otkrila je da san omogućava mozgu takozvano posrepmanje kuće. Ako nemamo dovoljno sna, onda niti naš mozak nema adekvatno vrijeme za čišćenje toksina, što potencijalno može dovesti do ubrzanja neurodegenerativnih bolesti potpu Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti.

5. Mozak tijekom sna uči kako izvoditi fizičke zadatke.

Mozak pohranjuje informacije u dugovječnu memoriju kroz proces poznat kao vretena sna, odnosno kratke izboje moždanih valova na jakim frekvencijama, koji se javljaju tijekom REM faze sna.

"Vježbanje tijekom sna je ključno za kasniju izvedbu. Ako želite poboljšati svoje igranje golfa, spavajte duže", ističe James B. Mass sa Sveučilišta Cornell.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene