Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ULAZAK U EUROPODRUČJE

Danas ćemo saznati tečaj preračunavanja kuna u euro, Marić poručio: ''Ovo je povijesni dan za Hrvatsku''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će u utorak dobiti definitivnu potvrdu o ulasku u europodručje i bit će poznat konačni tečaj po kojem će se kune mijenjati u euro, pa je ministar financija Zdravko Marić to nazvao povijesnim danom.

''Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni'', rekao je u utorak ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić po dolasku na sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin), koje će u utorak usvojiti tri pravna akta - odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj i zatim dopunu uredbe, u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni tečaj konverzije kune u euro.

Definitivni tečaj konverzije kune u euro tržišno je osjetljiva informacija, stoga će ona ostati nepoznata sve do konačnog usvajanja odluke.


Pročitajte i ovo Ilustracija ETIČKI KODEKS Građani strahuju koliko će ih koštati zamjena eura: Na jednom mjestu moći će pratiti kako se računa svaka njihova kuna
Pročitajte i ovo Obojani novac PITANJE SIGURNOSTI Bankomati svako malo lete u zrak, ali ''minerima'' se lako može stati na kraj: Što rade banke i policija?

Marić kaže da će se, nakon što bude poznat konačni tečaj, aktivirati određene odredbe hrvatskog zakona o euru, to jest počinje se najprije s dobrovoljnim, a od 5. rujna s obveznim dvojnim iskazivanjem cijena u kunama i euru.

Hrvatski ministar financija, koji je prošli tjedan dao ostavku i ovo mu je zadnji sastanak Ecofina, ponovio je da je pridruživanje europodručju dobra vijest ne samo za Hrvatsku nego i za samo europodručje.

"Jako je puno neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest", rekao je.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić o odlasku iz Vlade Emotivan oproštaj Zdravko Marić otkrio hoće li uzeti 6 + 6, objasnio razloge odlaska: "Osjećaj mi govori da je ovo pravi trenutak"

Istaknuo je da se u borbi protiv inflacije ne smije zaboraviti na ekonomski rast.

"Inflacija već sada jako nagriza životni standard, snažno utječe na pojedine pojedine gospodarske tokove i uz sve to treba održati zaposlenost, održati gospodarsku aktivnost i balansirati s našim mjerama kako se ne bi ugrozio rast", rekao je Marić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene