Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U utorak su europarlamentarci glasali protiv izvješća o ravnopravnosti žena i muškaraca.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Zastupnici u Europskom parlamentu glasali su u utorak protiv izvješća o ravnopravnosti žena i muškaraca. Protiv je bilo 298 zastupnika među kojima i HDZ-ovci i Ruža Tomašić. Za je bilo 289 zastupnika, a njih 87 je bilo suzdržano.

Vezani članci Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) "Sadržaj ovog seksističkog plakata nije 'nespretno sročen' – uvredljiv je i ponižava žene!" Ured (Foto: Guliver/Thinkstock) Odbor za ravnopravnost spolova: Položaj žena na tržištu rada i dalje lošiji od položaja muškaraca

U izvješću se, između ostalog, pozivalo da se muškarcima i ženama zajamči ista plaća za isti posao. Izvješće poznato pod nazivom 'Zuber report' sadrži niz mjera za povećanje ravnopravnosti. Odbačeno je s vrlo malom razlikom u broju glasova, a zastupnici, uglavnom konzervativci, bili su protiv izvješća zbog 'liberalnog stajališta po pitanju pobačaja i prava LGBT osoba'.

U izvješću se od zemalja EU tražilo da zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarcima i ženama, kako i da zabrane otpuštanja za vrijeme rodiljnog dopusta.

U današnjoj temi dana pitamo vas - Zaslužuju li žene i muškarci jednake plaće za isti posao?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook