Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Što mislite o činjenici da se broj stanovnika po MUP-u i DZS-u razlikuju za više od pola milijuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav jutros je jednoglasno odlučio Saboru predložiti da od Ustavnog suda zatraži tumačenje je li referendumska inicijativa "U ime obitelji" prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje državnog referenduma na kojem bi se odlučilo o promjeni Ustava u dijelu koji se odnosi na parlamentarne izbore.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demografska katastrofa Hrvatska među pet zemalja svijeta kojima UN predviđa najveći pad stanovništva Slika nije dostupna Rezultati Zakona o otocima Samo 2 hrvatska otoka od njih 50 naseljenih bilježe pozitivan prirodni prirast

Inicijativa je prikupila i Saboru dostavila 380.649 potpisa za raspisivanje referenduma, na kojem bi birači odlučili jesu li za zabranu predizbornih koalicija, preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima bez prohibitivne klauzule, manji broj izbornih jedinica i spuštanje izbornog praga na tri, odnosno na dva posto.

Čelnici inicijative smatraju da su ispunili ustavni zahtjev o 10 posto birača u Republici Hrvatskoj, a uvjereni su da se u ukupan broj birača za referendumsku inicijativu ne ubrajaju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) smatra, međutim, da inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa i tumači da je ustavni zahtjev 10 posto od ukupnog broja punoljetnih hrvatskih državljana s pravom glasa, bez obzira žive li u Hrvatskoj ili izvan nje.

Neka Ustavni sud utvrdi koliko je 10 posto birača

Po podatcima Ministarstva uprave, u Hrvatskoj je u listopadu bilo registrirano više od 4,5 milijuna birača, podsjetio je Grbin. Kazao je kako tumačenje Ustavnog suda treba zatražiti kako bi se za buduće referendumske inicijative otklonila bilo kakva sumnja vezana uz potreban broj potpisa.

Ostaje i pitanje kako će Ustavni sud zaključiti koliko je to 10 posto birača, budući da se razlikuju brojevi stanovnika u evidencijama MUP-a i Državnog zavoda za statistiku, za više od pola milijuna.

Što mislite o činjenici da se broj stanovnika po MUP-u i DZS-u razlikuju za više od pola milijuna?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene