Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt Phoenix Američke Agencije za projekte naprednih istraživanja (DARPA), gradi robota koji bi u Zemljinoj orbiti prenamijenio nefunkcionalne satelite u satelite drugih namjena.


Vizija DARPA-e je skupljati iskoristive materijale s nefunkcionalnih satelita u Zemljinoj orbiti, te njihove dijelove sastaviti u novi, iskoristivi satelit. Program Phoenix pokrenut je prošlog ljeta, a DARPA je sad objavila i video u kojem je njihova vizija poprimila vizualni oblik i dočarava način na koji bi se koristila nova tehnologija koju istražuje njihov program.

Vezani članci Slika nije dostupna Raketa Falcon 9 odnijela komunikacijski satelit u orbitu Slika nije dostupna Kapsula Dragon pristala na ISS

>> Gotovo nečujni robot i buduća 'dodatna oprema' američkih vojnika

Velik je to zalogaj, jer da bi se taj plan ostvario, potrebno je, između ostalog, napraviti robota s umjetnom inteligencijom, vizijom kako rastavljati i sastavljati strojeve u svemiru te opskrbiti isti robotski satelit gorivom u orbiti, prenosi popsci.com.

Glavna zadaća Phoenixa izgledala bi otprilike ovako - veći sateliti lansirani u svemir na sebi bi nosili manje, takozvane 'satlete', sa sobom u orbitu, dok bi ih Phoenix jednom kad stignu u orbitu, odstranio s velikih satelita i prenio do pokvarenih ili nefunkcionalnih satelita. Dolaskom do pokvarenog satelita, Phoenix bi trebao pričvrstiti 'satlet' na taj satelit i priključiti ga na komunikacijsku antenu tog satelita. Tako bi pokvareni satelit dobio novi mozak i postao opet upotrebljiv.

Ništa od navedenog neće niti izbliza biti jednostavno za izvesti, no pogledajte snimku u kojoj DARPA prikazuje kako bi Phoenix trebao operirati u orbiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook