250455
250455
250455
250455
250455

Gotovo nečujni robot i buduća 'dodatna oprema' američkih vojnika

  • , 11.09.2012., 12:49
  • Autor:
  • komentara

'Veliki pas' pomalo je zastrašujući projekt američke Agencije za projekte naprednih istraživanja (DARPA), a cilj mu je jednoga dana biti pratnja američkim vojnicima na kopnu.

 
 
 
 

Tvrtka Boston Dynamics napravila je dva prototipa robota kojeg oni zovu 'Legged Squad Support System' (LS3). Jedan je namijenjen vrhovnom zapovjedniku američkih marinaca, a drugi direktoru DARPA-e, Aratiju Prabhakaru.

>> Sad su i brži od nas: Ova čelična 'mačka' brža i od Usaina Bolta

U tom smislu objavljen je i novi video tih metalnih 'pasa' u akciji, prenosi popsci.com. Ideja koja stoji iza tog projekta jest da LS3 jednog dana hoda uz bok američkim vojnicima na terenu, nosi njihovu opremu, slijedi ih po bilo kojem terenu te da vojnici s njima mogu i baratati.

No, taj dio projekta zasad je još uvijek daleko za 'Velikog psa', ali video koji možete pogledati korak je u pravom smjeru. Na njemu se može vidjeti kako se taj robot dobro snalazi u okolini te kako može gaziti po raznolikom terenu. No, možda i najbitniji detalj je taj što je ovaj poboljšani 'Veliki pas' 10 puta tiši od prethodne verzije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se