Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapanjujuće

EVO koliko energije troši iPhone...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapanjujuć je podatak da iPhone guta više energije od prosječnog hladnjaka.

U studiji savjetodavne grupe za investicije u tehnologiji, Digital Power Group, otkriveno je kako iPhone uređaj godišnje potroši 361 kilovatsat energije, dok jedan prosječan frižider potroši znatno manje - 322 kilovatsata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A što je slijedeće? Prvi u svijetu: Hakerski napad FRIŽIDEROM Slika nije dostupna Energetski tjedan Umjesto 1.000 kuna, za isti učinak kod energetske učinkovitosti platit ćemo svega 250 kuna

>> Još mjesec dana: Evo kada stiže novi iPhone!

Većina te energije koju iPhone potroši, ne troši se na punjenje baterije, već za napajanje podatkovnih centara odgovornih za spajanje na internet putem WiFi-ja te prijenos podataka.

Svjetski komunikacijski sustavi na godišnjoj razini troše čak 10 posto energije na globalnoj razini, odnosno 1.500 teravatsati, što je sukladno godišnjoj potrošnji energije Japana i Njemačke zajedno!

Samo jedan teravatsat dovoljan je za napajanje čak 90.000 domova kroz čitavu godinu.

Kako je sve više 'pametnih' uređaja na tržištu, koji su cijelo vrijeme online, očekuje se kako će promet na internetu u jednom satu, uskoro premašiti godišnji internet promet iz 2000. godine.

Naravno, za sve to je potrebno puno energije, a u budućnosti će biti potrebno još i više. Do 2035. godine, predviđa studija, bit će potrebno tek nešto manje energije za napajanje komunikacijskog 'oblaka' od energije potrebne za rasvjetu.

Greenpeace, s druge strane, ističe kako većina te energije dolazi iz ugljena, odnosno čak 55 posto u slučaju Applea.

No, u Appleu ističu kako žele u potpunosti prijeći na obnovljive izvore energije, a dodaju kako su u tome zasad uspjeli na razini od 75 posto. Konačan cilj Applea je biti što manje štetan za okoliš, odnosno biti neutralan u emisiji ugljičnih plinova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene