Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tim Cook potpuno je drugačiji od svog prethodnika i osnivača Applea Stevea Jobsa te, usprkos bogatstvu, i dalje vodi prilično asketski život.


Iako je Tim Cook izvršni direktor jedne od najvećih kompanija na svijetu, o šefu Applea nije poznato previše detalja iz privatnog života. To bi se uskoro moglo promijeniti jer će se krajem ovog mjeseca u prodaji pojaviti knjiga 'Haunted Empire: Apple After Steve Jobs' koju je napisala bivša novinarka The Wall Street Journala Yukari Iwatani Kane i u kojoj je najveći fokus stavila upravo na Tima Cooka.

'Čovjek koji točno zna što radi': Upoznajte svijet nasljednika Stevea Jobsa

Vezani članci Naslovnica knjige Kupina i divlja ruža Priča o bludnici koja postaje sluškinja osvojila je brojnu publiku, nitko ne bi rekao da se radi tek o prvom romanu ove autorice Naslovnica knjige Nježni ratnik Knjiga "Nježni ratnik" klasična je povijesna romansa jedne od najprodavanijih autorica New York Timesa

Neki detalji iz ove knjige već su objavljeni te je Kane napisala kako Cook on zna biti i strašan i brižan te ga njegovi zaposlenici opisuju kao 'dijelom robota i dijelom Atilu'. Usprkos bogatstvu koje je stekao godinama rada u Appleu, Tim Cook i dalje živi prilično asketskim i skromnim životom te on nikada ne govori o svom privatnom životu, a nije poznato ima li uopće nekih bliskih prijatelja.

Također, Cook se po brojnim stvarima uvelike razlikuje od Stevea Jobsa te na Cnetu prenose kako je on, u odnosu na osnivača Applea, pragmatičniji, discipliniraniji, skromniji i 'nedvojbeno bolji menadžer' te sudjeluje u humanitarnim akcijama. No, u nekim je slučajevima Tim Cook također znao utjerati strah u kosti u svojim zaposlenicima, ali na potpuno drugačiji način u odnosu na Jobsa koji je bio poznat po vikanju i vrijeđanju zaposlenika.

Naime, Cook je često koristio moć tišine – kada netko nije imao odgovor na njegovo pitanje, on bi samo šutio i na taj način unosio nemir i nervozu zaposlenicima, a često bi jedini zvuk koji bi razbijao tišinu bio njegovo otvaranje energetske pločice. U nekim bi slučajevima umjesto tišine znao upotrijebiti drugu taktiku i postavljati brojna pitanja (nekad bi čak upitao isto pitanje desetak puta za redom) poput 'što je to', 'što mislite' ili 'ne razumijem, zašto mi to ne razjasnite' čime je također izluđivao zaposlenike.

Ovo je ključno razdoblje za nasljednika Stevea Jobsa!

Iako je jasno da je njegov način upravljanja kompanijom uvelike drugačiji od Stevea Jobsa, Cookovu će sudbinu u Appleu obilježiti jedino rezultati. On s dosadašnjim rezultatima može biti zadovoljan – nakon što je pod njegovim upravljanjem Apple postao najvrjednija kompanija u povijesti, uslijedio je veliki pad cijena dionica koje su se ipak s vremenom oporavile, no čini se da ono najvažnije tek dolazi.

Tako se puno očekuje od novih modela iPhonea koji će imati ekrane od 4,7 i 5,5 inča, a investitori zahtijevaju i neke inovacije, odnosno nove kategorije proizvoda – prvi takav proizvod iz nove kategorije trebao bi biti iWatch kojeg očekujemo do kraja ove godine.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook