Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme Tima Cooka

Ovo je ključno razdoblje za nasljednika Stevea Jobsa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cook je uspješno vodio tranziciju Applea u 'eru nakon Jobsa' te Apple i dalje prodaje velike količine telefona i tableta, no investitori su nestrpljivi i žele vidjeti nove proizvode i inovacije

Mnogi su analitičari s nestrpljenjem iščekivali nedavno predstavljanje novih modela iPhonea – brojne su glasine govorile kako će Apple promijeniti svoju dosadašnju strategiju i predstaviti jeftiniji plastični telefon s kojim će krenuti u pohod na tržišta u razvoju.

Spominjale su se cijene i od 350 dolara bez potpisivanja ugovora, što je cijena koja bi sigurno privukla milijune novih korisnika i povećala udio Applea na mobilnom tržištu kojim dominiraju Androidi, no umjesto toga, Tim Cook predstavio je jeftiniji, ali ne i jeftini telefon čija cijena iznosi 550 dolara. Nakon službenog predstavljanja iPhonea 5S i iPhonea 5C cijena dionica Apple počela je padati, a mnogi su analitičari zaključili kako Apple više nije inovativan te da, osim senzora otisaka prstiju, iPhone 5S nije donio nikakve novitete, dok su iPhone 5C prozvali 'šarenim marketinškim trikom'.

'Nikad nismo namjeravali prodavati jeftine telefone', rekao je u intervjuu za Bloomberg Appleov izvršni direktor Tim Cook nekoliko dana nakon predstavljanja novih iPhonea te je dodao kako je njihov cilj uvijek bio prodavati odlične telefone koji će korisnicima pružiti odlično iskustvo. Govoreći o tržištu jeftinih telefona rekao je kako će na tom tržištu uvijek biti 'puno smeća', a njega takva tržišta ne zanimaju.

'Čovjek koji točno zna što radi': Upoznajte svijet nasljednika Stevea Jobsa

Iako su na početku investitori djelovali razočarani s novim modelima iPhonea, čini se da je Apple opet napravio odlične uređaje – prve recenzije koje su se pojavile na internetu ovog tjedna prepune su hvale za model 5S koji dolazi s iznimno moćnim hardverom te bi Apple samo u prva tri dana mogao prodati 6-7 milijuna iPhonea. Već sljedeći mjesec Apple bi trebao predstaviti i nove modele iPadova – očekujemo snažni hardver, retina ekran na iPadu mini te možda i čitače otisaka prstiju kao i na novom iPhoneu.

No, dio analitičara pita se što nakon toga, koji je Appleov sljedeći korak, odnosno novi proizvod, a ponajviše se pitaju – gdje je inovacija.

Vrijeme je za inovacije

Uskoro će se navršiti dvije godine od smrti Stevea Jobsa, osnivača i vizionara Applea koji je zaslužan za proizvode poput iPoda, iPhonea i iPada, uređaje koji su u potpunosti promijenili tržišta mobilnih uređaja. Jobsa je na mjestu izvršnog direktora Applea naslijedio Tim Cook – na početku je nastavio istim smjerom kojim je krenuo Jobs te je tijekom njegove prve godine upravljanja Apple zabilježio rekordne brojke kada su u pitanju prodaja mobilnih uređaja i zarada.

Nakon godine dana, kada je cijena dionice počela padati, mnogi su se zapitali je li to početak kraja nadmoći Applea kojeg Tim Cook ipak ne može voditi uspješno kao Steve Jobs. 'Nisam euforičan kada cijena dionica poraste, niti kidam žile kada padne', komentirao je Cook stanje na burzi te je rekao da je naviknuo na takve uspone i padove koji su sastavni dio poslovanja na burzi.

Ipak, i Cooku je jasno da Apple ne može zauvijek živjeti na proizvodima koji su dio nasljeđa Stevea Jobsa te, iako 'ne kida žile kada cijena dionica pada', dobro je svjestan da se od Applea u budućnosti očekuju inovacije i novi revolucionarni proizvodi kakvi su bili iPod, iPhone i iPad, što je i sam spomenuo u intervjuu za Bloomberg kada je rekao da je Nokia najbolji primjer što se može dogoditi velikim kompanijama koje prestanu s inovacijama.

'Šareni marketinški trik': Jeftiniji iPhone uopće nije jeftin!

Za Tima Cooka sljedeća godina dana mogli bi biti ključna jer su iz njegove kompanije na lipanjskoj konferenciji najavili da za jesen i početak sljedeće godine planiraju 'uzbudljive nove proizvode', a većina glasina koje mrežom kruže u posljednje vrijeme kažu da bi to mogao biti iWatch. Appleov pametni sat bit će vjerojatno najveći izazov za Cooka jer će to biti prvi novi veliki proizvod kojeg će predstaviti nakon smrti Steva Jobsa te su očekivanja ljubitelja Applea i investitora jako velika.

Hoće li iWatch biti revolucionaran?

Na The Next Webu nedavno su objavili kako iWatch mora biti revolucionaran, jer Apple sigurno neće predstaviti novi proizvod ako ne budu sigurni da će s njime, baš kao i s ranijim gadgetima, oduševiti milijune korisnika. iWatch će biti veliki test za Cooka i cijeli Apple, ali osim pametnog sata ova kompanija navodno već neko vrijeme priprema i televizor (još nije poznato kada bi ga ova kompanija mogla predstaviti), a ljubiteljima iPhonea posebno su zanimljive informacije kako testiraju modele s ekranima veće dijagonale – od 4,8 i 6 inča.

S obzirom da mnogi smatraju da je najveća mana iPhonea ekran premale dijagonale u odnosu na konkurentske kompanije, Apple bi predstavljanjem modela s većom dijagonalom sljedeće godine mogao privući veliki broj novih korisnika. Na taj bi način povećali korisnički bazu tako što bi prodali veći broj skupljih telefona, umjesto da su predstavili jeftini iPhone s kojim bi povećali udio na tržištu, ali bi zaradili manje novca.

Čekamo Cookovu 'još jednu stvar'

Usprkos problemima na burzi u posljednje vrijeme, Cook je uspješno i prilično mirno proveo tranziciju Applea u 'eru nakon Stevea Jobsa' te je sada je vrijeme da i on ostavi svoj trag i dokaže da je čovjek koji bi, zajedno s veteranima kompanije poput Ivea, Schillera i Federighija, mogao dugoročno uspješno voditi kompaniju.

Prvu priliku da oduševi Appleove fanove imat će već sljedećeg mjeseca kada se očekuje da će predstaviti nove modele iPadova, a mnogi se nadaju da bi već na toj konferenciji ili najkasnije početkom sljedeće godine mogao izreći poznatu Jobsovu frazu 'ima još jedna stvar' i predstaviti pametni sat ili neki drugi inovativni proizvod s kojim će Apple ponovno krenuti u osvajanja novih tržišta.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene