Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga godina

Rasprodana SHIFT konferencija okupila 500-injak sudionika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usudim se reći da Split postaje jedno od vrlo važnih odredišta kada su u pitanju startupi, zajednica zaljubljenika u tehnologiju, poduzetnika, investitora i očito medija.

SHIFT konferencija prošle godine održala se prvi put pod nazivom StartupLive Split, no ove godine postaje veća, kvalitetnija i svakako zanimljivija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Jučer, na prvom danu zatvorenom za javnost, odabrana 32 startup tima imala su prilike prezentirati svoje proizvode i usluge pred investitorima, medijima i odabranima - njih 150 . Polovica njih danas je ušla u drugi krug, a finale, na kojem će se proglasiti pobjednik koji će otići kući s 10.000 dolara u gotovini, održava se zadnji dan konferencije u petak.

"Prvi dan je prošao iznad očekivanja. Startupi su dobili ono što smo smatrali da je potrebno za njih, te će najkvalitetniji pitchevi imati priliku sljedeća dva dana uvjeriti okupljene u svoje proizvode'',  istaknuo je organizator SHIFT konferencije Ivan Burazin.

Današnji dan, ujedno i prvi službeni dan konferencije na kojem se okupilo preko 500-injak sudionika, otvorio je Ivan Burazin, nakon čega je riječ održala mlada, karizmatična poduzetnica Elizabeth Stark, a koja se osvrnula na edukaciju koja se sve više 'seli' online - kao primjere uzela je Courseru i ostale slične servise. Također, Stark je sve pristune obasipala savjetima iz poduzetništva, koji tijekom cijelog dana nije manjkalo, a koje je naučila na teži način - na svojim greškama!

>> Shift Startup konferencija u Splitu

Odmah nakon Stark, također mladi poduzetnik Ricardo Sousa pokušao nam je približiti svoju priču koja se u mnogo stvari podudarala s ostalim, a to su klasični savjeti poput "Ne odustajte. Budite uporni. Istražujte nove stvari. Upoznavajte nove ljude." - što nikad nije na odmet.

Meni osobno najzanimljivije predavanje je bilo na temu "Negativnost" Olivera Reichenensteina koji je na humorističan, iskren i vrlo zanimljiv način svima pokazao kako su njega negativni komentari i negativan stav ljudi natjerali da bude bolji, da isproba nove stvari koje su ga dovele do kompanije Information Architects, a koja se bavi web dizajnom, konzultacijama, te izradom iOS i Mac aplikacija, među kojima imaju i jednu vrlo uspješnu "Writer" — alternativu Wordu — koja je samo s App Storea preuzeta preko 700.000 puta, no Oliver kaže kako aplikacije nisu dobar biznis, a opširnije o toj temi i nekoliko drugih možete čuti u audio intervjuu ispod.

Sličnu viziju podijelili su i Mellisa Mitchell iz Bloomberga, te Lukas Maixner iz tvrtke SocialBakers, društvenim alatom za statistike koji je nedavno kupio i splitsku tvrku SocialBrando.

S obzirom da je događaj podijeljen u dva dijela, odnosno jedan u kojem su startupi pitchali svoje ideje i drugi u kojem su se održavale prezentacije, nisam mogao sudjelovati na oba mjesta, pa sam tako pokušao odabrati ono što mi je najzanimljivije. S obzirom da je sutra novi dan na kojem će se proglasiti pobjednik natjecanja, možete očekivati i intervju s njima.

Nakon iscrpnog dana, punog savjeta, ideja, i upoznavanja novih ljudi, ostalo nam je samo podružiti se uz pokoje piće, razmijeniti iskustva i pripremiti se za sutrašnji dan.

Zaključak za kraj prvog dana. SHIFT je mjesto na kojem ćete upoznati ljude s kojima dijelite iste probleme i rješenje na njih, gdje ćete prikupiti dovoljno motivacije za daljnji rad, možda saznati nove ideje i svakako upoznati kako se to radi u inozemstvu! (Autor: ZIMO.co)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene