Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znaju sve o nama!

Pogledajte kako točno Facebook prati vaše aktivnosti na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinari Business Insidera provjerili su na koji način Facebook prati naše aktivnosti na internetu te zaključili da Zuckerbergovu kompaniju najviše zanima što čitamo i kupujemo na internetu

Svima nam je dobro poznato da Facebook prati naše online aktivnosti – iako mu sami dajemo podatke o tome što volimo, s kim se družimo, gdje izlazimo i slično, ova kompanija prati naše aktivnosti i kada nismo na Facebooku, odnosno kada surfamo drugim internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Muškarac se penje na tuđi balkon na zagrebačkoj Trešnjevci VIRIO U PROZORE I SNIMAO ŽENE Uhvaćen je ''Fantom s Trešnjevke'': ''Kada smo počeli vikati na njega, ostavio je bicikl i ispao mu je mobitel...'' Slika nije dostupna Počelo suđenje Već robijao zbog ubojstva, sada silovao ženu: "Nisi ti još vidjela zvijer, ne znaš ti što je prava opasnost"

Pogledajte koje vaše osobne podatke Facebook ne štiti

Ekipa iz Business Insidera odlučila je provjeriti na koji nas način Zuckerbergova kompanija prati te su, koristeći alat Abine DNT+ saznali da Fejs naše aktivnosti prati putem više od 200 tzv. trackera, pri čemu je tracker svaki zahtjev (među inima i cookie) putem kojeg internetske stranice zapisuju ili dijele online aktivnosti.

Targetiranje ili špijuniranje?

Na taj način bilježe se informacije o interesima korisnika (kakve ga informacije zanimaju, kupovne navike i slično) koje oglašivači mogu iskoristiti kako bi korisnicima plasirali ciljane oglase o stvarima koje ih interesiraju. Na Business Insideru kažu: 'Oglašavačke kompanije to zovu targetiranjem. Kritičari to zovu špijuniranjem'.

Sarah Downey iz Abinea novinarima BI-a rekla je kako bi korisnici trebali obratiti pažnju na ove trackere koji, osim što narušavaju njihovu privatnost, oni bilježe i transferiraju velike količine podataka, što rezultira i sporijim učitavanjem internetskih stranica.

Ona objašnjava da, kada korisnici pristupe nekoj internetskoj stranici, njihov web preglednik komunicira sa serverom te stranice te se na tim stranicama nalaze skriveni i različiti trackeri za koje korisnici uopće ne znaju da postoje i ne mogu ih otkriti bez posebnog softvera za privatnost. Trackeri šalju zahtjeve za različitim informacijama poput geografske lokacije, stranica koje korisnici posjećuju, linkova na koje klikaju te bilježe korisnička imena s Facebooka.

Trackeri na samom Facebooku povezani su s opcijom Facebook Connect, odnosno s tipkom za Facebook koja se nalazi na jako velikom broju internetskih stranica te se putem nje Facebooku šalje poseban Javascript kod koji omogućava praćenje, a u nekim slučajevima ovaj kod može na računalu pohraniti nove cookije koji će slati nove zahtjeve za drugim informacijama.

Znat će sve: Zuckerbergov novi udar na privatnost?!

Novinari Business Insidera odlučili su, koristeći Abine softver, provjeriti na koji način putem tih trackera Facebook bilježi i prati naše podatke i online aktivnosti. Nakon što su očistili povijest surfanja i cache web preglednika, prvo su otvorili Facebook te im je odmah nakon logiranja program pokazao da najpoznatija društvena mreža ima 228 trackera putem kojih prati njihove online aktivnosti.

Zanimljivo je da u Facebooku kažu da ne mogu govoriti na što se konkretno ti zahtjevi koje šalju trackeri odnose, dok ne vide o kakvim se konkretnim zahtjevima radi i na koji se način koriste.

Nakon Facebooka, novinari BI-a otvorili su vlastitu stranicu i objavili jednu vijest na Facebooku – broj trackera odmah je porastao za osam, a s daljnjim otvaranjem stranica i linkova iz Gmaila, Twittera i LinkedIna broj trackera na kraju povećan je na više od 300.

Poslijen ovog testa, na Business Insideru provjerili su kakve su sve informacije trackeri bilježili te su zaključili da Facebook najviše zanimaju članci koje čitamo na internetu, linkovi koje objavljujemo na društvenim mrežama te, naravno, što kupujemo na internetu. Ovo istraživanje još je jednom pokazalo koliko nas Facebook prati i nadgleda te ova društvena mreža 'zna' sve što radimo na internetu i kada nismo na Facebooku. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene