Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici San Francisca nezadovoljni su što su zbog bogatih zaposlenika Googlea i drugih IT kompanija povećane cijene najma stanova – dio ljudi nema toliko novca pa ih izbacuju na ulice


Googleovi zaposlenici puni su hvale za svoju kompaniju te je zaposlenje u Googleu san brojnih inženjera diljem svijeta. No, u posljednje vrijeme zaposlenici ove kompanije, kao i drugih poznatih tehnoloških kompanija postaju nepoželjni u San Franciscu te brojni stanovnici ovog grada smatraju kako je 'Google ubio San Francisco' te da za njih više ne vrijedi dugogodišnji moto 'ne budi zao'.

VIDEO Evo kako Googleovci idu na posao!

Vezani članci Justin Trudeau VIDEO Kanadskog premijera opet napali bijesni građani: Nakon sjemenki bundeve na red je došla malo teža artiljerija Prosvjedi u Crnoj Gori - 5 Ustoličen mitropolit Joanikije: U žestokim sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno nekoliko osoba

Naime, zahvaljujući Googleu i drugim kompanijama čija su sjedišta u blizini grada, u San Francisco su se doselili brojni inženjeri ovih kompanija čija su primanja višestruko veća od prosjeka i zbog kojih su cijene (iznajmljivanja) stanova sve veće (samo u prosincu porasle su više od deset posto) i dio dosadašnjih stanovnika ovog grada više ih ne može plaćati pa ih gazde izbacuju iz stanova. Ovo je privuklo o špekulante nekretninama koji kupuju sve više stanova i kuća u ovom gradu, izbacuju dosadašnje stanare koji su godinama živjeli u njima i iznajmljuju ih po višestruko većim cijenama bogatašima.

Također, za razliku od 'običnih' stanovnika koji na posao putuju običnim autobusima, zaposlenici Googlea, Facebooka, Applea, Yahooa i drugih kompanija putuju posebnim modernim autobusima, čime se dodatno povećava jaz između zaposlenika IT kompanija na koje se sve više gleda kao na 'bogatih jedan posto' i ostalih stanovnika ovog grada koji sve teže podnose visoki životni standard San Francisca.

Svoje neslaganje s trenutnom situacijom izražavaju sve češćim prosvjedima u kojima su bušili gume i kamenovali autobuse te lijepili poruke poput 'F**k off Google'. Jedan od simbola ovog nezadovoljstva situacijom jest nedavni napad na tehnološku novinarku Sarah Slocum – ona je u jednom kafiću u San Franciscu nosila Googleove naočale, što je naljutilo goste kafića koji su smatrali da ih ona snima bez njihovog odobrenja i krši privatnost.

VIDEO Misteriozan teretnjak Googlea kojeg ne možete naći ni na Googleu

Nakon brojnih uvreda usmjerenih protiv nje, ali i Googlea ('Ubijate ovaj grad'), jedan joj je muškarac naočale skinuo i pokušao ukrasti, dok su je ostali gosti gađali predmetima. Nakon toga, restorani i kafići počeli su zabranjivati nošenje Googleovih naočala kako bi spriječili kršenje privatnosti njihovih gostiju.

S ovom situacijom nezadovoljni su i zaposlenici velikih kompanija koje sve češće vrijeđaju na ulicama San Francisca, a situaciju pokušava riješiti Google koji je nedavno donirao skoro sedam milijuna dolara San Franciscu te su unajmili veliki brod s kojim prebacuju dio zaposlenika na posao.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook