Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'F**k off Google'

Pobuna protiv internetskog diva: Je li Google postao zao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici San Francisca nezadovoljni su što su zbog bogatih zaposlenika Googlea i drugih IT kompanija povećane cijene najma stanova – dio ljudi nema toliko novca pa ih izbacuju na ulice

Googleovi zaposlenici puni su hvale za svoju kompaniju te je zaposlenje u Googleu san brojnih inženjera diljem svijeta. No, u posljednje vrijeme zaposlenici ove kompanije, kao i drugih poznatih tehnoloških kompanija postaju nepoželjni u San Franciscu te brojni stanovnici ovog grada smatraju kako je 'Google ubio San Francisco' te da za njih više ne vrijedi dugogodišnji moto 'ne budi zao'.

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

VIDEO Evo kako Googleovci idu na posao!

Naime, zahvaljujući Googleu i drugim kompanijama čija su sjedišta u blizini grada, u San Francisco su se doselili brojni inženjeri ovih kompanija čija su primanja višestruko veća od prosjeka i zbog kojih su cijene (iznajmljivanja) stanova sve veće (samo u prosincu porasle su više od deset posto) i dio dosadašnjih stanovnika ovog grada više ih ne može plaćati pa ih gazde izbacuju iz stanova. Ovo je privuklo o špekulante nekretninama koji kupuju sve više stanova i kuća u ovom gradu, izbacuju dosadašnje stanare koji su godinama živjeli u njima i iznajmljuju ih po višestruko većim cijenama bogatašima.

Također, za razliku od 'običnih' stanovnika koji na posao putuju običnim autobusima, zaposlenici Googlea, Facebooka, Applea, Yahooa i drugih kompanija putuju posebnim modernim autobusima, čime se dodatno povećava jaz između zaposlenika IT kompanija na koje se sve više gleda kao na 'bogatih jedan posto' i ostalih stanovnika ovog grada koji sve teže podnose visoki životni standard San Francisca.

Svoje neslaganje s trenutnom situacijom izražavaju sve češćim prosvjedima u kojima su bušili gume i kamenovali autobuse te lijepili poruke poput 'F**k off Google'. Jedan od simbola ovog nezadovoljstva situacijom jest nedavni napad na tehnološku novinarku Sarah Slocum – ona je u jednom kafiću u San Franciscu nosila Googleove naočale, što je naljutilo goste kafića koji su smatrali da ih ona snima bez njihovog odobrenja i krši privatnost.

VIDEO Misteriozan teretnjak Googlea kojeg ne možete naći ni na Googleu

Nakon brojnih uvreda usmjerenih protiv nje, ali i Googlea ('Ubijate ovaj grad'), jedan joj je muškarac naočale skinuo i pokušao ukrasti, dok su je ostali gosti gađali predmetima. Nakon toga, restorani i kafići počeli su zabranjivati nošenje Googleovih naočala kako bi spriječili kršenje privatnosti njihovih gostiju.

S ovom situacijom nezadovoljni su i zaposlenici velikih kompanija koje sve češće vrijeđaju na ulicama San Francisca, a situaciju pokušava riješiti Google koji je nedavno donirao skoro sedam milijuna dolara San Franciscu te su unajmili veliki brod s kojim prebacuju dio zaposlenika na posao.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene