Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove optužbe

Napadali i civilne ciljeve: Snowden optužio Amerikance za hakiranje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je objavio dokaze o prisluškivanju i praćenju, Snowden je sada optužio Amerikance i za globalno hakiranje

U jednom od prvih intervjua nakon što je otkriven njegov identitet kao zviždača koji je otkrio da nas američka Agencija za nacionalnu sigurnost sve špijunira i prati, Edward Snowden optužio je američku vlada i NSA za globalno hakiranje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korupcijski skandal? Velika afera trese ovu državu: Istražitelji oduzeli mobitele čak i gradonačelniku Slika nije dostupna New York Times Amerikanci u strahu od odmazde: FBI će ispitati stotine Sirijaca

Na The Guardianu su prenijeli dio intervjua kojeg je dao za South China Morning Post u kojem je rekao da se Amerikanci ponašaju licemjerno kada tvrde da nikada ne napadaju civilnu infrastrukturu jer on ima dokaze o hakiranju brojnih civilnih ciljeva u Hong Kongu.

Pojačan strah od 'militarizacije interneta': Obama se priprema za cyber rat!

'Hakiramo njihovu centralnu mrežu, poput velikih internetskih routera koji nam daju pristup komunikaciji tisuća i tisuća računala bez potrebe da hakiramo pojedinačna računala', objasnio je Snowden način na koji je NSA hakirala računala fakulteta, privatnih kompanija, javnih službenika i studenata u Hong Kongu te je rekao da su ti napadi bili samo mali dio od više od 61 tisuće globalnih hakerskih operacija koje je poduzela ova agencija.

Na South China Morning Postu kažu da imaju dokaze koji potvrđuje ove Snowdenove tvrdnje, no još ih nisu objavili. Ove informacije o hakiranju (u kojima se posebno ističe hakiranje kineskih ciljeva) objavljene su nedugo nakon sastanka američkog i kineskog predsjednika koji su krajem prošlog tjedna razgovarali upravo problemima cyber napada.

Amerikanci dugo vremena optužuju Kineze i njihovu Jedinicu 61398 za konstantne napade na državne i privatne ciljeve u SAD-u, dok Kinezi tvrde da su upravo oni žrtve velikih cyber napada, od kojih veliki dio potječe baš iz SAD-a.

Ne samo da Amerikanci napadaju civilnu infrastrukturu, već su toliko uplašeni da se te informacije ne pojave u javnosti da su spremni poduzeti sve moguće mjere, uključujući i diplomatska zastrašivanja, kako se to ne bi doznalo, otkrio je ovaj zviždač.

Obama i Xi dogovorili da će surađivati na polju cyber sigurnosti

Vlasti u Kini još nisu komentirale informacije o američkom hakiranju, ali kineski mediji obrušili su se na Washington te kažu da Obama sada ima puno toga za objasniti i upozoravaju kako Amerikanci mjesecima kritiziraju Kinu zbog navodnih hakerskih napada, a sada se pokazalo da je najveća prijetnja slobodi i privatnosti američkih građana upravo njihova, a ne kineska vlada

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene