Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dokazi

Pojačan strah od 'militarizacije interneta': Obama se priprema za cyber rat!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama je još prošle godine izdao direktivu u kojoj je naredio da se sastavi popis ciljeva za potencijalne američke cyber napade

Nakon što su objavljeni dolazi kako američka Agencija za nacionalnu sigurnost prati telefonske razgovore i špijunira i prati korisnike najvećih tehnoloških kompanija čijim se uslugama koriste stotine milijuna ljudi, The Guardian je sada objavio informacije o prošlogodišnjoj Obaminoj direktivi u kojoj je naredio sigurnosnim i obavještajnim službama da sastave listu potencijalnih meta za američke cyber napade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mama Sarah U Keniji u dobi od 99 godina preminula baka Baracka Obame Slika nije dostupna GOTOVO 900 TISUĆA PRIMJERAKA "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

Obama i Xi dogovorili da će surađivati na polju cyber sigurnosti

Na ovoj stranici kažu da će ova direktiva samo povećati strahove od 'militarizacije interneta', a u javnosti se pojavila prije susreta Obame i kineskog predsjednika koji su, među inim, razgovarali upravo o problemima cyber napada i hakiranja. Kao što je poznato, Amerikanci su više puta optužili Kinu za cyber napade i krađu povjerljivih državnih dokumenta i dokumenta brojnih privatnih kompanija.

'Hakiramo sve i svakoga'

Ova Obamina direktiva odnosi se na 'operacije i povezane programe i aktivnosti' poduzete od strane američke vlade u cyber prostoru te da se, prije poduzimanja tih akcija, moraju uzeti u obzir sve moguće posljedice cyber napada – od utjecaja na stabilnost i sigurnost samog interneta pa do gubitka ljudskih života i kontranapada na SAD. Novinari The Guardiana kažu da je ovo još jedan dokaz kako Obama priprema teren za potencijalne cyber sukobe, a iako su Amerikanci do sada optuživali druge zemlje za cyber napade, brojne informacije upućuju na to da upravo oni, zajedno s Izraelcima, već godinama koriste sofisticirane viruse Stuxnet i Flame za napade na druge zemlje poput Irana.

ŠOKANTNI PODACI o praćenju na internetu: 'Ostvarili su se naši najgori strahovi'

To je potvrdio i jedan neimenovani izvor iz Agencije za nacionalnu sigurnost koji je tužbe SAD-a protiv Kineza zbog cyber napada nazvao licemjernima jer su upravo Amerikanci ti koji godinama hakiraju i provaljuju i računala drugih zemalja i kradu informacije. 'Hakiramo sve i svakoga. Prisutni smo u gotovo svakoj zemlji na svijetu', potvrdio je ovaj izvor novinarima The Guardiana brojne dosadašnje glasine da upravo Amerikanci stoje iza brojnih cyber napade na druge zemlje.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene