Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goruće pitanje

Obama i Xi dogovorili da će surađivati na polju cyber sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Barack Obama dogovorili su se da moraju surađivati kako bi se riješile nesuglasice u pogledu cyber sigurnosti, spornog pitanja u odnosima između Washingtona i Pekinga.

Obama je nakon prvih razgovora sa Xijem rekao da su obojica priznala kako je nužna uspostava niza osnovnih pravila u tom pitanju. Dok Sjedinjene Države upiru prstom u Kinu za krađu podataka, kineski predsjednik kazao je da taj fenomen predstavlja problem, ali je ostao čvrsto na poziciji Pekinga da je Kina također žrtva kibernetičkih napada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'dva velika izazova' IZAZOV KOJI JE POTREBNO RIJEŠITI Iskrsnula neslaganja sjevera i juga Slika nije dostupna Žele pokazati odgovornost Kina obećala 8000 vojnika za UN: ukupno zemlje obećale 30.000

>> Obama na udaru kineskih hakera

Xi nije odgovorio na izravno pitanje američke novinarke o tome je li Kina odgovorna za kibernetičke napade i krađu podataka američke vlade i tvrtki. "Vrlo smo zabrinuti zbog pitanja cyber sigurnosti", rekao je Xi, izrazivši žaljenje što su američki mediji, s približavanjem njegova susreta s Obamom, pisali na način kao da je "pitanje cyber sigurnosti najveći problem kinesko-aemričkih odnosa". "Kina je žrtva cyber napada", kazao je.

Obama je rekao da je ključno da dvije zemlje dođu do čvrstog sporazuma o tom pitanju. "Predsjednik Xi i ja priznajemo da su zbog nevjerojatnog napretka tehnologije, pitanje cyber sigurnosti, potreba donošenja pravila i zajedničkih pristupa sve važniji.. Ključno je da kao dvije najveće ekonomije i vojne sile na svijetu Kina i SAD dođu do čvrstog sporazuma o tom pitanju", rekao je Obama.

Dvodnevni sastanak u blizini Palm Springsa ocijenjen je kao neformalna prigoda za dvojicu predsjednika da se upoznaju i daju novi ton budućem dijalogu između dviju najvećih svjetskih gospodarskih sila. Tijekom sastanka Xi je Obamu pozvao u posjet Kini, na sličan neformalan susret. "Pozivam predsjednika Obamu da dođe u Kinu na sastanak sličan ovome", rekao je Xi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene