Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatan preokret

Kakva pljuska FBI-u: Dotcom traži milijune zbog nezakonitog prisluškivanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najpoznatiji svjetski pirat Kim Dotcom uhićen je početkom prošle godine.

Kim Dotcomu je zaplijenjena imovina i prijetila mu je zatvorska kazna od 50 godina, a uskoro bi zbog tog uhićenja mogao zaraditi skoro pet milijuna dolara!

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je krivac? Slavonski gradovi nisu uspjeli isporučiti važan regionalni projekt: Sada moraju platiti 1,46 milijuna eura odštete Donald Trump - 1 Golema odšteta Kriv je: Trump mora platiti 84 milijuna dolara kolumnistici

U siječnju prošle godine svjetskim je medijima odjeknula vijest kako je nakon spektakularne policijske akcije uhićen 'najpoznatiji svjetski pirat' Kim Dotcom, osnivač tada iznimno popularnog servisa za razmjenu datoteka MegaUploada. Iako službenih informacija o načinu samog uhićenja tada nije bilo, internetom su kružile glasine kako je Dotcom policiju čekao u zaključanoj sigurnosnoj sobi sa sačmaricom, a nakon što je završio u zatvoru zbog tužbe FBI-a za ilegalnu razmjenu sadržaja zbog koje mu je, ako bi se na sudu dokazalo da je kriv, prijetila zatvorska kazna u trajanju od čak 50 godina, mnogi su Dotcoma već 'otpisali'.

Kakav udarac za FBI: Pretres Dotcomove kuće bio je nezakonit!

No, ubrzo nakon toga on je ipak pušten iz pritvora, a s vremenom su se u javnosti pojavili i neki detalji vezani uz upad policije na njegovo imanje i uhićenje te se na kraju saznalo da je taj pretres bio nezakonit, a s obzirom na nezakonit pretres tada se postavilo i pitanje brojnih dokaza koji su prikupljeni iz njegove kuće jer su i oni prikupljeni na nezakonit način.

Također, sada su se u javnosti pojavile i nove informacije o načinu pretresa njegove kuće i uhićenja Dotcoma te na Wiredu prenose kako su njegovo imanje okružili brojni policijski kombiji i dva helikoptera te policajci u uniformama i civilu koji su postupali vrlo agresivno. Samo uhićenje opisano je kao nasilno te su razbijena vrata i napravljena je druga šteta na njegovom imanju, Dotcomova u to vrijeme trudna supruga Mona odvojena je od svoje djece, a Dotcom je bačen na tlo pri čemu je dobio nekoliko modrica, iako se nije opirao uhićenju.

Policija je također presjekla sve telefonske žice i zaplijenila mobitele, računala i ostalu telekomunikacijsku opremu u kući te su Dotcomovim odvjetnicima zabranili pristup imanju koje je bilo u potpunosti izolirano. Ne samo da je pretres njegove kuće bio nezakonit, već se naknadno pokazalo da je i ranije prisluškivanje Dotcomove kuće također bilo nezakonito.

Naime, u to vrijeme špijunska agencija iz Novog Zelanda (GCSB) nije imala dopuštenje prisluškivati državljane te zemlje (Dotcom ima državljanstvo Novog Zelanda), no oni su Dotcima svejedno prisluškivali te su vjerojatno i na temelju tih informacija skupili neke dokaze za njegovo uhićenje.

Novozelandski premijer ispričao se Kim Dotcomu

'Ispričavam se gospodinu Dotcomu. Nismo mu uspjeli pružiti adekvatnu zaštitu.Na GCSB-u je odgovornost da se ponaša u okvirima zakona i veliko je razočaranje da u ovom slučaju njihove akcije nisu bile u skladu s tim' – nakon što se pokazalo da je prisluškivanje bilo ilegalno, ovim se riječima premijer Novog Zelanda John Kay ispričao Kimu Dotcomu.

Umjesto usmene isprike Dotcom bi od novozelandske vlade ranije primio 'novčanu ispriku' te je podigao tužbu u kojoj, zbog nezakonitog postupanja u njegovom slučaju, traži odštetu od oko 4,85 milijuna dolara. Govoreći o načinima na koji su ga prisluškivali, Dotcom je naglasio kako on nije nekakav terorist da tako postupaju s njim, a na Wiredu kažu da bi, nakon spektakularnog uhićenja i zatvorske kazne od 50 godina koja mu je prijetila, Kim Dotcom bi na kraju na račun ovog slučaja mogao zaraditi milijune dolara.

Kakav bi to bio preokret i pljuska FBI-u i američkoj vladi koja ga godina pokušava strpati iza rešetaka! 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene