Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li Dotcom ostati na slobodi?

Kakav udarac za FBI: Pretres Dotcomove kuće bio je nezakonit!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelandski sud donio je odluku prema kojoj je pretres Dotcomove kuće obavljen na temelju nezakonitog naloga pa je pitanje može li FBI protiv šefa Megauploada iskoristiti informacije dobivene na ovaj način

Nakon zajedničke akcije novozelandske policije i FBI-a početkom siječnja kada je ugašena stranica za razmjenu datoteka Megaupload, a njen osnivač završio u zatvoru, mnogi su već Kimu Dotcomu predvidjeli da će sljedećih dvadesetak godina provesti u zatvoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korupcijski skandal? Velika afera trese ovu državu: Istražitelji oduzeli mobitele čak i gradonačelniku Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav

No, Dotcom je trenutno na (uvjetnoj) slobodi i čeka odluku o izručenju SAD-u koju bi trebao saznati tijekom kolovoza, a za to vrijeme dobro se zabavlja – druži se s osobama poput jednog od Appleovih osnivača Steveom Wozniackom te komunicira s fanovima putem Twittera i Instagrama.

Evo kako je živio 'Playboy' vlasnik MegaUploada!

U isto vrijeme u FBI-u pokušavaju poduzeti sve što mogu kako bi Dotcoma dovukli u SAD i optužili ga na dugogodišnji zatvor kako bi bio primjer ostalima koji omogućuju razmjenu (ilegalnog) sadržaja putem interneta, no posljednje objavljene vijesti ne idu im baš u korist.

Naime, kako prenose u Reutersu, sud u Novom Zelandu donio je odluku kako je nalog za pretraživanje Dotcomove kuće iz siječnja ove godine bio – ilegalan. Kao što je dobro poznato, njegovu je vilu okružilo oko 70 specijalaca koji su, osim što su uhitili Dotcoma, zaplijenili velik dio njegove imovine.

Također, zaplijenili su i njegova računala te su podatke s njih kopirali i predali FBI-u tako da su se tih podataka u FBI dokopali na nezakonit način pa bi ovo vjerojatno mogao biti još jedan dobar znak za Dotcoma jer pitanje je kako će novozelandski sud gledati na podatke koje Amerikanci imaju protiv šefa Megauploada, a koji su prikupljeni ilegalno.

U obrazloženju ove odluke, sutkinja Winkelmann rekla je kako su pri pretresu i zaplijeni korišteni općeniti nalozi, a ne specifični nalozi za pretres koji su bili potrebni za pretres Dotcomove kuće. Iz novozelandske policije objavili su će razmotriti ovu odluku kako bi odlučili koje će dodatne akcije u budućnosti morati poduzeti, dok Amerikanci sada razmišljaju o podnošenju žalbe na ovu odluku.

Prije zatvaranja Megaupload bio je jedna od najpopularnijih internetskih stranica na svijetu na kojoj su milijuni korisnika pohranjivali svoje podatke, a u tužbi protiv Dotcoma navodi se da je njegova kompanija od 2005. godine zaradila više od 175 milijuna dolara – i to na kršenju autorskih prava, čime je vlasnicima autorskih prava napravljena šteta veća od 500 milijuna dolara.

Povratak najpoznatijeg pirata: Dotcom priprema Megabox!

Nedavno su se čak pojavile informacije da su Amerikanci podnijeli tužbu protiv Dotcoma zato što je on pripremao novi (legalni) glazbeni servis koji bi glazbenicima omogućio da po prodanoj pjesmi ili albumu zarade i do 90 posto iznosa (bez uplitanja diskografa), a korisnici bi te pjesme mogli skidati potpuno legalno i besplatno te je jasno da bi na ovaj način diskografske kuće ostale bez milijuna i milijardi dolara pa su upravo zbog toga napravile pritisak kako bi se Dotcom stavio iza rešetaka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene