Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav dan za Zuckerberga

Facebookov prvi dan na burzi: Očekivanja su bila puno veća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook je jučer izašao na burzu i skupio 16 milijardi dolara, a isti dan protiv njih je podignuta tužba u kojoj se, zbog praćenja korisnika i kršenja njihove privatnosti, traži nevjerojatnih 15 milijardi dolara.

Puno se posljednjih mjeseci pisalo o Facebooku i njegovom izlasku na burzu – razni analitičari razbacivali su se velikim ciframa i rapidnim rastom cijene dionica, ali realnost se jučer ipak pokazala malo drugačijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispunjena očekivanja VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste Slika nije dostupna Žele prikupiti 1,8 milijardi dolara Velika očekivanja: Twitter danas izlazi na burzu!

Naime, određena početna cijena Facebookove dionice iznosila je 38 dolara, a kada se s dionicama počelo trgovati, ona je odmah porasla za jedanaest posto te su svi očekivali da će rasti i dalje, no rast je ubrzo zaustavljen i cijena je pala na 38,23 dolara te je jedino zahvaljujući bankarima koji su pri kraju dana masovno kupovali dionice njena cijena zadržana iznad 38 dolara.

Bit će zanimljivo pratiti kako će se cijene dionica Facebooka kretati i dalje, odnosno kako će tržište reagirati na buduće poslovne poteze ove kompanije koja sada mora opravdati vrijednost veću od sto milijardi dolara.

Dionice Facebooka nastavljaju rasti pošto su kratko pale

Zuckerberg je više puta do sada naglašavao važnost mobilne strategije, a koliko mu je mobilnost važna dokazao je kupovinom Instagrama, ali i jučerašnjom akvizicijom aplikacije za mobilno kupovanje poklona Karma.

Iz ove su kompanije tako na službenom blogu objavili kako će Karma povezati 'inovativnu mobilnu aplikaciju s Facebookovom platformom' te će 'omogućiti nove i značajne načine povezivanja korisnika i njihova dijeljenja sadržaja' – vjerojatno su objavom ove akvizicije na dan izlaska na burzu htjeli investitorima uputiti poruku kako imaju strategiju za mobilno tržište.

Tužba 'teška' 15 milijardi dolara!

No, investitore zato sigurno neće razveseliti vijest o tužbi koja je podignuta protiv ove kompanije u San Joseu zbog kršenja privatnosti i praćenja korisnika i njihovih aktivnosti na internetu.

U ovoj se tužbi od Facebooka traži da korisnicima plati za kršenje njihove privatnosti po sto dolara po danu, odnosno maksimalno 10 tisuća dolara po korisniku te ukupna cifra koja se traži od Facebooka iznosi nevjerojatnih 15 milijardi dolara!

Tužba je podignuta u ime Amerikanaca koji su bili korisnici Facebooka između svibnja 2010. i rujna 2011. godine, a jedan od odvjetnika koji je u ime korisnika podigao ovu tužbu David Straite rekao je kako ovo nije samo tužba u kojoj se traži odšteta, već 'slučaj koji bi mogao imati puno šire i važnije pravne i poslovne implikacije' za brojne internetske kompanije, ne samo za Facebook.

Ako bi sud zaista presudio protiv Facebooka, to bi značilo da bi ova kompanija većinu novca kojeg je skupila javnom ponudom dionica (16 milijardi dolara), morala isplatiti kao odštetu korisnicima, no na ZDnetu upozoravaju da su slične tužbe podizane i ranije, ali niti jedna nije dosuđena u korist tužitelja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene