Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Schmidtova skala

Evo koji insekti imaju najbolniji ubod!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina ljudi gunđa kada ih ugrize insekt, ali sve ubrzo zaborave. No, istraživač Justin Schmidt je odlučio napraviti skalu bola kako bi rangirao ubode.

Istraživača sa Southwestern Biological Instituta u SAD-u, Justin Schmidta insekti su uboli toliko puta da je odlučio izraditi skalu koja varira od nula do četiri. Dakle, nula je minimalna reakcija na ubod, a četiri najgora bol koja se može zamisliti, piše Daily Mail.

Kako je objasnio, ubod jačine jedan prema ljestvici izaziva oštru bol, ali ne dovoljno jaku da biste, recimo, ispustili piće iz ruke. No, ubod jačine četiri je opisao kao udar 20 tisuća volti te dodao da bi nas to natjeralo da bacimo piće preko cijele sobe, a ne da ga samo ispustimo.

>> Insekti prenose bolest zbog koje srce može eksplodirati

Najjači ubod koji je Schmidt doživio bio je ubod mrava metka. 'Taj vas ugriz natjera da poželite da umrete. Samo vrištite od boli i agonije', kazao je te dodao da ubod vatrenog mrava gotovo ništa ne boli. 'Oni imaju oštar ubod, prva reakcija je da se počešete i otjerate bol. To je sve što vam se može dogoditi', kazao je.

Prema njegovoj skali, vatreni mrav ima najmanje bolan ubod. Pčele i bumbari su ocijenjeni s dva, a ose ratnice, metak mrav i soko tarantule su ocijenjene s četiri.

Schmidt tvrdi da ga je ubolo oko 150 različitih vrsta insekata dok je putovao svijetom, no nije zabrinut jer niti jedan ubod nema trajan učinak.

Pročitajte i ovo Helena Andračić Donosi Provjereno Majka 9-godišnjeg dječaka koji se kobnog dana igrao s prijateljima na igralištu, a završio na tlu s ugrizima na bedru: "Dijete je bilo bijelo od šoka i straha" Slika nije dostupna Opasni 'letači' PAZITE SE: U Zagrebu najezda stršljenova!

Schmidtova skala boli:

1. Vatreni mrav (bol traje dvije do četiri minute)
2. Pčela (Bol traje do 10 minuta), Bumbar (bol traje do 5 minuta), Europska osa (Bol traje četiri do 10 minuta)
3. Plišani mrav (bol traje od jednog do osam sati), Papirna osa (bol traje od pet do 15 minuta)
4. Osa ratnica (bol traje do dva sata), Tarantula soko (bol traje do tri minute), Mrav metak (bol traje od 12 do 24 sata)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene