Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon LHC-a

Eureka: I američki znanstvenici uočili 'Božju česticu'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon deset godina potrage, dva eksperimenta iz Fermilabovog sudarača čestica Tevatrona, dali su rezultate koji na česticu koja bi mogla biti toliko tražen Higgsov bozon, odnosno božja čestica.

Ovo otkriće ide u prilog i rezultatima iz CERN-ovog LHC-a, gdje su znanstvenici uočili tragove čestice prilikom sudara zraka na 125 gigaelektronvolta (GeV), prenosi Wired.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trud se isplatio POGLEDAJTE proces u kojem su fizičari vidjeli 'Božju česticu' Slika nije dostupna CERN objavio otkriće 'Božje čestice'? Znanost je danas otvorila put u najskrivenije kutke svemira...

>> Euforija u LHC-u: Zapažena 'Božja čestica'?

>> LHC napokon pronašao novu česticu!

'Počinje se stvarati globalna slika o tome i to nas do određene granice čini uzbuđenima', istaknuo je Rob Roser, fizičar i glasnogovornik CDF eksperimenta u Fermilabovom Tevatronu.

Higgsov bozon je konačan komadić slagalice u standardnom modelu fizike, koji objašnjava međudjelovanje svih poznatih čestica i sila u svemiru. Higgsov bozon u tu se sliku uklapa kao čestica, koja svim drugim česticama daje masu.

Znanstvenici Tevatronova dva eksperimenta CDF i DZero, obznanili su kako su primijetili određena događanja pri 115 do 135 GeV-a i koji bi se mogli povezati s Higgsovim bozonom. O tome su izvijestili danas, tijekom konferencije fizičara u Moriondu, u Italiji.

Iako je Tevatron, jednom svjetski vodeći sudarač čestica, ugašen u listopadu prošle godine, znanstvenici još uvijek imaju gomilu podataka dobivenih njegovim radom za analizirati. Tevatron je postrojenje u kojem su se sudarale čestice protona i antiprotona duž 6 kilometara dugog podzemnog tunela.

Tevatron je za Higgsom tragao na malo drugačiji način pa su rezultati oba sudarača čestica time i uvjerljiviji. No, niti jedan od njih nije uspio proći rigorozne statističke razlike, koje bi bile potrebne da se zamijećeni događaj proglasi i otkrićem.

'Vidimo opipljiv dokaz, ali nedovoljno jak kako bi postao činjenica', istaknuo je Roser. S druge strane, LHC bi do kraja 2012. godine trebao učetverostručiti količinu dobivenih podataka u eksperimentima vezanim za traženje Higgsovog bozona, tako da će znanstvenici moći do isteka tog vremena definitivno reći - je li Božja čestica postoji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene