Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CERN objavio otkriće 'Božje čestice'?

Znanost je danas otvorila put u najskrivenije kutke svemira...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska znanstvena zajednica pozdravila otkriće novog bozona, koji se poklapa s teorijskom 'Božjom česticom'. Svijet fizike, dobio je posve nove obzore istraživanja.

'Pred-otkriće Higgsova bozona na CERN-ovom velikom hadronskom sudarivaču LHC-u, označava daljnje 'skupljanje statistike', da bi u dogledno vrijeme higgs mogao biti definitivno potvrđen', rekao je za Dnevnik.hr prof. dr. sc. Ivica Picek, s Odjela za teorijsku fiziku zagrebačkog PMF-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepodudarnost Promjenjiva ćud Božje čestice, fizičari zbunjeni Slika nije dostupna Nakon LHC-a Eureka: I američki znanstvenici uočili 'Božju česticu'?

>> Higgs u suzama: 'Gotovo smo sigurni da smo pronašli 'Božju česticu''!

'Signal najavljene mase od 125 GeV-a obećavajući je, u smislu da je priroda između svih zamislivih opcija odabrala minimalnu, u obliku lake Higgsove čestice. Takav 'higgs' gotovo u potpunosti rasvjetljava porijeklo masa W i Z bozona, prijenosnika temeljne slabe sile, koja pak rasvjetljava porijeklo energije Sunca na kojoj se temelji život (i naše postojanje) na Zemlji', ističe profesor Picek.

Da se radi o epohalnom otkriću, slaže se i profesor Picek te ističe kako se to otkriće može usporediti s trenutkom Faradayevog otkrića elektromagnetske indukcije, koje je otvorilo put razumijevanju temeljne elektromagnetske sile i razotkrivanju bezmasenog fotona kao njezinog prijenosnika, sa svim primjenama bez kojih nije moguće zamisliti današnju svakodnevnicu.

'Higgs upućuje kako će teorija koja ga uključuje biti karakterizirana 'slabim vezanjem', koje će omogućiti proračune velike točnosti, kako se dogodilo i s elektromagnetizmom. Za svijet fizike to je najava novih otkrića koja će proizlaziti iz usporedbe preciznih proračuna i nadolazećih mjerenja na CERN-u', kaže Picek.

'Kao što se u Faradayevo i Maxwellovo vrijeme nije mogla zamisliti kvantna elektrodinamika sa svim fantastičnim primjenama, tako ne možemo do kraja zamisliti niti ono što će proizaći iz 'higsove' rasvijetljene elektroslabe sile, niti koji će se sve pogledi otvoriti u dosad neviđene kutke svemira', zaključuje naš stručnjak.

Sljedeći korak bit će odrediti točnu prirodu čestice i njen značaj za razumijevanje svemira. Znanstvenici smatraju da bi ova čestica mogla biti ključ za razumijevanje 96 posto svemira koje je još uvijek neotkriveno, objavio je Institut Ruđer Bošković na svojim stranicama.

U CMS istraživanjima sudjelovali su i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. Vuko Brigljević, i dr. Krešo Kadija te znanstveni novaci Senka Đurić, Srećko Morović i Jelena Luetić.

Generalni direktor CERN-a, dr. Rolf Heuer izjavio je da će ovo otkriće dovesti do prekretnice našeg razumijevanja prirode. 'Otkriće ove čestice otvara put za nove mnogo detaljnije studije, koje zahtijevaju veća statistička mjerenja koja će otkriti nova obilježja čestica i baciti novo svjetlo na mnoge tajne svemira', naglasio je.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene