Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizik od srčanog udara

Znanstvenici pozivaju na povlačenje analgetika diklofenaka s tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analgetik diklofenak trebao bi se zabraniti jer povećava rizike srčanog i moždanog udara, poručili su britanski znanstvenici s medicinskog fakulteta Barts and the London koji žele njegovu zabranu širom svijeta, prenosi britanski list Telegraph.

Diklofenak je nesteroidni protuupalni lijek i prepisuje se nakon operativnih zahvata ili zbog bolova u zglobovima u slučajevima kad drugi lijekovi nisu dovoljno jaki.

Pročitajte i ovo Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni" Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

Britanski znanstvenici s tog medicinskog fakulteta još su prije dvije godine utvrdili da je povezan s 40 posto većim izgledima infarkta ili moždanog udara.

Prema drugom istraživanju objavljenom 2011. u časopisu PLoS Medicine, diklofenak je četiri puta povećavao rizik od smrti kao posljedice srčanog ili moždanog udara.

>> Proizvođač lijekova plaća odštetu od tri milijarde dolara

Znanstvenici su tada pozvali nadležnu agenciju odgovornu za promet lijekova da odmah poduzme mjere. Prema pisanju Telegrapha, britanska agencija za promet lijekovima i dalje smatra da u slučaju toga lijeka koristi za većinu pacijenata nadmašuju rizike.

Agencija navodi kako stalno prati nove informacije vezane uz lijek i smatra da se on treba i dalje koristiti najkraće moguće i u najmanjoj mogućoj dozi koja kontrolira simptome. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene