Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Niske temperature spustile su se i do Floride, gdje se stotine manatija okupljaju kod ispusta vode iz termocentrale, šokirane morske kornjače gube smjer, a čak i hladnokrvne iguane padaju sa stabala.


Iako se Florida popularno naziva Sunčana država, temperature su se spustile do ništice, a egzotični životinjski svijet se počeo tresti od hladnoće. 

Vezani članci Darijo Brzoja - Pasje vrućine - 3 Kako po zvuku cvrčka izračunati toplinu i zašto ovakve vrućine zovemo pasjima? Odgovore donosi meteorolog Darijo Brzoja Snježna oluja u Nizozemskoj stvara probleme 01 ''Darcy'' luduje u Nizozemskoj, a u Njemačkoj zbog snijega dosad zabilježene 222 prometne nesreće

U kanalu termocentrale u Tampa Bayu okupilo se više od 200 manatija, morskih sisavaca nalik tuljanima koji žive u tropskim vodama, koji se 'griju' u vodi temperature od oko 21 °C, dok se na okolnim šetnicama skuplja publika i uzdiše u prizoru. 

Osim manatija, u 'toploj' vodi u kanalu tiskaju se i morske krave i nekoliko morskih pasa. 'To su za njih prave toplice", kaže Wendy Anastasiou, ekologinja iz Elektre Tampa. 

Kaže da manatiji, koji se i inače znaju okupljati u blizini termocentrale, ali i prirodnih izvora tople vode u području Tampa Baya, nisu neposredno ugroženi. 

Podsjeća da je uobičajeno da sisavci vegetarijanci traže toplije vode kad temperatura vode u zaljevu padne ispod 20 °C te da ih se zna okupiti i impresivni broj.

Kretanje životinja, od kojih neke teže i preko 1300 kilograma, prate uzdasi okupljenih promatrača, koji s glasnim odobravanjem pozdravljaju svakog manatija čija se leđa pojave na površini. 

'Ovo je fantastično', rekla je jedna posjetiteljica, kojoj su snijeg i niske temperature pokvarili planirani odmor na suncu. 'Ne volim hladnoću, ali ovo popravlja dojam', priznala je. 

No, životinje imaju problema i drugdje na Floridi, gdje su temperature pale više nego je uobičajeno. Tako su na jugu države zabilježeni slučajevi iguana koje od hladnoće padaju sa stabala.

Stručnjaci kažu da su iguane, koje nisu autohtona vrsta na Floridi, nego se uglavnom radi o odbjeglim ili u prirodu puštenim kućnim ljubimcima i njihovim potomcima, na hladnoći postale nepokretne te da se više nisu mogle držati za grane. 

Uz atlantsku obalu Floride pronađene su i 93 zelene morske kornjače kojima je hladna voda poremetila 'sustav navigacije', koji je prilagođen tropskim morima. S obzirom da su stručnjaci procijenili da im je život u opasnosti, sve su zbrinute u istraživačkom centru.


Roger Pszonowsky, dobrovoljac iz organizacije za zaštitu morskih kornjača, kaže da se slatkovodne kornjače mogu zavući u blato i hibernirati, ali da njihovi morski rođaci nemaju tu mogućnost te da na hladnoći pate od stanja koje se naziva 'hladna nesvjestica'. 

No, na Floridi ne trenutno ne cvokoću samo morske životinje. U zoološkom vrtu u Palm Beachu u zatvorene prostorije je prebačeno 50-ak papiga i nekoliko majmuna, dok su širom parka postavljene grijalice za životinje koje su ostale na otvorenom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju