Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele preskočiti zid

Žica koja razdvaja Europu i Afriku - Mjesecima putovali do nje, a onda - razočaranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 400 afričkih imigranata zaustavljeno je u petak u pokušaju preskakanja visokog zida u Melilli, španjolskoj enklavi na sjeveru Afrike, gdje je policiji Španjolske i Maroka trebalo pet sati da onemoguće ilegalni ulazak očajnih ljudi u Europu.

To je bio drugi masovni pokušaj u posljednja dva tjedna, a s obzirom na lijepo vrijeme i približavanje ljeta španjolska policija očekuje novi val afričkih imigranata koji bježe od siromaštva, ratova i nemira.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Slika nije dostupna Hoće li koristiti oružje? NE ODUSTAJU OD SVOJIH POSTUPAKA - SVIMA SU PORUČILI: 'Štitimo Europu'

U 5,30 sati ujutro iseljenici iz subsaharske Afrike su jurnuli prema zidu opasanom bodljikavom žicom, no na putu im se ispriječila marokanska policija uz pomoć španjolskih kolega pa nisu dotaknuli zid.

Prije točno godinu dana na zid je bilo jurnulo 500 ljudi, od kojih je 140 uspjelo ući u Španjolsku, a njih 150 je šest sati visjelo na žici koja razdvaja Europu i Afriku.

Steinmeier: EU još bez ključa za prihvat izbjeglica

Tada je ozlijeđeno dvadesetak osoba, od kojih 12 policajaca. No ovaj put je policija oko ponoći dobila informaciju o planu nasrtaja te se dobro pripremila za dolazak ljudi, koji mjesecima putuju do španjolskih gradova Melille i Ceute ili pak čekaju priliku u marokanskoj luci Tanger.

To je uz talijansku najznačajnija ruta za ilegalne migrante jer Europu od Afrike dijeli svega 14 kilometara.

U Melilli je prije 17 dana oko 300 emigranata pokušalo preskočiti zid no niti tada nitko nije uspio.

Od početka godine u Španjolsku je ušlo više od 100 ilegalaca od oko 3.300 koji su pokušali ući, podatak je španjolske policije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene