Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Curenje' sigurnosnih dokumenata

Zbog presude Manningu Assange prozvao Obamu za EKSTERMIZAM!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange optužio je predsjednika SAD-a Baracka Obamu za nacionalno-sigurnosni ekstremizam, nakon što je vojni sud osudio Bradleya Manninga za najveće 'curenje' sigurnosnih dokumenata u američkoj povijesti.

Ističući da je Bradley Manning 'najvažniji novinarski izvor što ga je svijet ikada vidio' Julian Assange je kazao da taj američki vojnik, za kojega je tužiteljstvo tvrdilo da je WikiLeaksu isporučio stotine tisuća povjerljivih dokumenata, nije imao pravedno suđenje te je pozvao da presuda bude poništena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priznanje Bradleyja Manninga Bizarni preokret: Ja sam žena i zovem se Chelsea! Slika nije dostupna 'Snowden je pobijedio' Assange: Bez Snowdena ne bi ni bilo reformi

>> Zbog odavanja tajni WikiLeaksu proglašen krivim za špijunažu

'Vlada je čuvala Bradleya Manninga u kavezu, skinula ga je golog i izolirala kako bi ga slomila, što je osudio i posebni izvjestitelj UN-a za mučenje. To nikada nije bilo pošteno suđenje', rekao je Assange iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu koje mu je dom više od godinu dana.

Assange je rekao i da WikiLeaks te Manningov pravni tim neće stati dok presuda ne bude ukinuta. 'To je opasan presedan i primjer nacionalno-sigurnosnog ekstremizma. To je kratkovidna presuda koja se ne može tolerirati i mora biti poništena', zaključio je Assange.

On nije potvrdio, ali ni demantirao je li Manning WikiLeaksu dostavljao povjerljive dokumente, uvijek koristeći riječ 'navodno' kada se govorio o 'curenju'. WikiLeaks nikada nije otkrio svoje izvore i uvijek ih je štitio, kazao je.

Vojna sutkinja, pukovnica Denise Lind oslobodila je u utorak Manninga krivnje za pomaganje neprijatelju, najtežoj točki optužnice za davanje povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, ali ga je proglasila krivim po većini od ukupno 20 točaka optužnice za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti.

Američka vlada tražila je maksimalnu kaznu zbog, po njezinoj ocjeni, ozbiljnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti, uključujući i izvještaje s bojišnice u Iraku i Afganistanu, dok su aktivisti opravdavali Menningov potez kao nešto što razotkriva tajne američke operacije u inozemstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene