Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužila ga zbog hakiranja

Zbog hakiranja supruginog e-maila prijeti mu 5 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprugu koji je posumnjao njegova supruga možda ima aferu, prijeti petogodišnja zatvorska kazna, zbog čitanja njezine elektronske pošte bez njezinog dopuštenja.

Da stvar bude gora, Leon Walker, IT stručnjak iz Oaklanda u SAD-u, bio je u pravu kad je posumnjao da ga 33-godišnja supruga vara s bivšim suprugom. No, prema američkim zakonima koji zabranjuju hakiranje osobnih podataka, mogao bi završiti u zatvoru.

Pročitajte i ovo Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obiteljsko nasilje Ubijena žena više puta prijavljivala supruga: Čije je nepostupanje najodgovornije za njezinu smrt? Slika nije dostupna Ubojstvo pokraj Lipika Priveden suprug koji je osumnjičen za ubojstvo majke sedmero djece

>> Društvene mreže krive za razvode

Optužnica ga tereti kako je svoje IT znanje iskoristio kako bi ostvario pristup elektronskoj pošti supruge na zajedničkom računalu kod kuće. Otkrio je čitav niz e-mailova, koji su potvrdili njegove sumnje, kako ga supruga Clara vara, ali ne na način da je koristio svoje IT znanje, već tako što je šifru za njezin e-mail pronašao u knjižici pored zajedničkog računala, piše Detroit Free Press.

Presedan

Njegova supruga zatražila je razvod od njega i dobila ga, a Leon Walker je u međuvremenu i uhićen te optužen za krađu identiteta. On je kao razlog naveo zabrinutost za sina, sad već svoje bivše supruge, jer je njezin bivši suprug navodno bio uhićen zbog obiteljskog nasilja. Detroit Free Press piše kako je Claru njezin prvi suprug navodno tukao pred sinom.

Ipak, tužitelji ne žele niti čuti za te razloge. 'On je haker. Elektronska pošta je zaštićena lozinkom i on je na raspolaganju imao veliko znanje', rekla je tužiteljica Jessica Cooper. No, mnogi stručnjaci zgražaju se nad primjenom spomenutog američkog zakona u obiteljskoj svađi. Leon Weiss, odvjetnik optuženog supruga, tvrdi kako su ti zakoni namijenjeni zaštiti osobnog intelektualnog vlasništva, vladinih sustava i privatnog biznisa.

Bilo kako bilo, porota bi u ovom slučaju mogla postaviti novi presedan u američkom pravosuđu, prema kojem će se 'ravnati' svi drugi slični slučajevi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene