Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obiteljsko nasilje

Ubijena žena više puta prijavljivala supruga: Čije je nepostupanje najodgovornije za njezinu smrt?

Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (Foto: Dnevnik.hr) Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Svjetlana Knežević, udruga B.A.B.E. (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Ubijena majka sedmero djece više je puta prijavljivala supruga, ali njemu nikada nije izrečena nikakva mjera zabrane. Obiteljsko nasilje na kraju je kulminiralo ubojstvom. Tko je za to kriv?

U Lipiku je prije dva dana suprug ubio i potom zapalio 49-godišnju ženu, jer mu nakon višegodišnjeg nasilja nikad nije izrečena - nikakva mjera zabrane. Pa onda, tek danas, nakon tjedan dana, javnost doznaje da je u Splitu Kerumov vijećnik Damir Ćosić pretukao suprugu, i da je do sada bio u pritvoru, i da eto izlazi i vraća se kući jer mu nije izrečena nikakva mjera zabrane. Pa čije je tu nepostupanje najodgovornije za zlostavljanje žena u Hrvatskoj?

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Ilustracija Usred noći Ubio suprugu i dvije malene kćeri: Detalji zločina koji je potresao zemlju lede krv u žilama

Postupanje prema sada pokojnoj lipičkoj žrtvi obiteljskog nasilja bilo je zajedničko.

''On je otprije je poznat policiji i vezano za te slučajeve policijski službenici su poduzeli sve potrebne mjere i radnje vezane za njegovu odgovornost'', rekla je Nikolina Janković iz policijske uprave požeško-slavonske.

Udruzi Babe problematično je policijsko postupanje. ''Kada nasilnik nasrne na ženu, a ona mu verbalno uzvrati. Recimo opsuje mu nešto, ona je isto narušavala javni red i mir, ili ga ugrize u samoobrani, policija izađe na teren i shvati da je i ona bila nasilna oboje će dobiti prekršajnu prijavu, oboje će dobiti istu novčanu kaznu'', pojasnila je Svjetlana Knežević iz Udruge Babe.

Problematično je sudsko postupanje

Kad procjeni da je oštećenica ipak žrtva, policija je tužitelj pred sudom. Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić, problematično je sudsko postupanje.

''Imamo nesrazmjer predlaganja zaštitnih mjera od strane policije i izricanja zaštitnih mjera od strane pravosudnih tijela. Čini mi se da je taj zamor i kod policije zamijećen, jer je to trostruko manje izricanja mjera od onih koje se predlažu'', rekla je Ljubičić.

Ako baš nekim neuobičajenim postupanjem završi u zatvoru, tamo će s njim postupiti po kratkom postupku.

''Počinitelj nakon što odsluži dvije trećine kazne najvjerojatnije će izaći na slobodu zbog prenatrpanosti zatvora ili dobrog vladanja'', kaže Knežević.

A sve zbog lošeg vladanja zajednice i zajedničkog postupanja prema žrtvama.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene