Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon brojnih teorija

Završila analiza kostiju: Jesu li u vatikanskim zidinama bili ostaci djevojčice nestale prije 26 godina?

Iskop kostiju pronađenih u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr)
Iskop kostiju pronađenih u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Stručnjaci koji su nedjelju završili analizu posmrtnih ostataka pronađenih u dvjema kosturnicama u Vatikanu zaključili su da su kosti stare najmanje sto godina i da ne mogu pripadati Emmanueli Orlandi, djevojčici koja je nestala prije 36 godina, priopćila je Sveta Stolica.

Velik broj kostiju i njihovih dijelova izvađeni su 20. srpnja iz podruma Papinskog teutonskog zavoda.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo i Angelo Sodano u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile

No Giovanni Arcudi, stručnjak za sudsku medicinu koji je vodio tim za analizu, "nije pronašao nijednu koščicu koja bi potjecala iz vremena nakon kraja 19. st.", navodi se u priopćenju Svete Stolice.

Stručnjak kojeg je odredila obitelj Orlandi zatražio je iscrpnu analizu sedamdesetak kostiju koju je profesor Arcudi ocijenio nepotrebnom jer su, rekao je, veoma stare.

No kosti je popisala vatikanska žandarmerija koja će i skrbiti o njima u očekivanju sudske odluke.

Stručnjaci su zaključili da su pronađeni posmrtni ostatci premješteni u te kosturnice u vrijeme radova u Papinskom zavodu i na groblju pokraj njega između 1970-ih i 1980-ih.

Među njima su možda i kosti dviju princeza koje su u 19. st. bile pokopane na manjem groblju i čiji su grobovi bili prazni kada su ih početkom srpnja otvorili.

Odvjetnica obitelji je lani primila anonimnu poruku u kojoj se kaže da bi kosti djevojčice mogle biti zajedno s kostima jedne princeze.

Emmanuela Orlandi, vatikanska građanka, čiji je otac bio zaposlenik te državice, nestala je nakon sata glazbe u Rimu 22. lipnja 1983. Nakon toga o slučaju su se raspredale različite teorije koje nikad nisu dokazane.

U otvorenom pismu o kojemu su ovog tjedna pisali talijanski mediji, Mehmet Ali Agca, Turčin koji je 1981. pokušao atentat na papu Ivana Pavla II. i koji je 2010. pušten na slobodu, rekao je da je Emmanuela Orlandi živa i da trag o njoj vodi u arhive CIA-e. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene