Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Silovatelj i ubojica

Zatvorenika pogubili sredstvom za eutanaziju životinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osuđenik na smrt John David Duty je pogubljen uz uporabu lijeka koji se obično koristi kod eutanaziranja životinja.

I to zbog nacionalne nestašice 'sodium thiopentala', lijeka koji se rabi kao sedativ kod pogubljenja smrtonosnom injekcijom u SAD-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drugi osuđenik na smrt ove godine Injekcijom pogubljen 38-godišnji muškarac Slika nije dostupna Čekao kaznu 20 godina Zadnje riječi osuđenika na smrt: Nisam ubio vašeg sina

Duty je osuđen na smrt jer je uzicama s cipela zadavio 22-godišnjeg Curtisa Wisea, zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju, izdržavajući kaznu doživotnog zatvora zbog silovanje, pljačke i pokušaja ubojstva iz 1978.

Prije pogubljenja, 58-godišnji Duty se ispričao članovima obitelji Wisea i zamolio ih da mu oproste, te zahvalio na potpori svojim rođacima i prijateljima, koji su također pratili izvršenje smrtne kazne, prenose američki mediji.

>> Odgodili pogubljenja jer nemaju injekcija

>> Pogubili sedmogodišnjaka zbog špijunaže

Dutyevo pogubljenje bilo je posljednje u SAD-u u 2010. godini i prvo u kojem je korišten 'pentobarbital', u koktelu od tri lijeka koji čine smrtonosnu injekciju.

Sudac odobrio zamjenski lijek

'Sodium thiopental' je barbiturat brzog djelovanja koji izaziva nesvjesticu. Dutyevi odvjetnici su tražili odgodu pogubljenja, tvrdeći da je 'pentobarbital', koji se u istu svrhu koristi kod eutanazije životinja, opasan i nesiguran, no nadležni sudac je odobrio uporabu zamjenskog lijeka.

Prema izvješćima s pogubljenja, Duty je nakon ubrizgavanja sedativa rekao: 'Hvala ti Bože!'.

Prema protokolu za pogubljenje koji je na snazi u Oklahomi, nakon sedativa se osuđeniku ubrizgava 'vekuronium bromid', koji izaziva paralizu i zaustavlja disanje, a potom 'potasium klorid', koji zaustavlja rad srca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene