Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni susret katoličke mladeži

Na papinoj misi prisustvovalo milijun i pol vjernika: "Dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijelim san..."

Velika misa na susretu katoličke mladeži u Portugalu
Velika misa na susretu katoličke mladeži u Portugalu Foto: Afp
Papa Franjo zatvorio je u nedjelju međunarodni susret katoličke mladeži velikom misom na otvorenom, kazavši među ostalim da mu je san mir u svijetu, posebno kada je posrijedi Ukrajina.

Papa Franjo misom zatvorio međunarodni susret katoličke mladeži.

Završnoj misi održanoj u parku uz rijeku u portugalskoj prijestolnici prisustvovalo je oko milijun i pol vjernika, objavio je Vatikan, pozivajući se na informacije lokalnih vlasti. Mnogi su vjernici prespavali na otvorenom jer su u subotu navečer ondje sudjelovali u bdijenju koje je predvodio Papa.

U govoru održanom nakon mise 86-godišnji Franjo je pozvao mlade da iskustva sa šestodnevnog okupljanja ponesu kući i primijene ih u svakodnevnom životu.

"Dragi prijatelji, dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijelim san koji u sebi nosim - a to je san o miru, san o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost", rekao je Sveti Otac.

Pročitajte i ovo Požar u Španjolskoj - 1 Evakuirana sela FOTO Španjolska i Portugal u plamenu: Vatrena stihija progutala tisuće hektara šume

"Dok se budete vraćali svojim domovima molim vas da nastavite moliti za mir. Štoviše, upravo ste vi znak mira za ovaj svijet, jer pokazujete da različite nacionalnosti, jezici i povijest mogu ujediniti ljude umjesto da ih dijele. Vi ste nada jednoga drugačijeg svijeta", poručio je.

Zamolio ih je da misle i na one mlade ljude koji nisu mogli prisustvovati događaju zbog brojnih oružanih sukoba i ratova u svijetu.

"Razmišljajući o ovome događaju osjećam golemu tugu zbog voljene Ukrajine, koja i dalje jako pati."

Franjo se u nedjelju navečer vraća u Rim, a prethodno je zahvalio svim volonterima koji su sudjelovali u obilježavanju Svjetskoga dana mladih.

Sastao se i s petnaesteročlanim izaslanstvom mladih Ukrajinaca. Na nedjeljnoj misi koncelebriralo je 700 biskupa i 10.000 svećenika, koji su pomogli u pričesti mnoštva vjernika.

Papa je najavio da će se sljedeći Svjetski dan mladih održati 2027. godine u Seulu u Južnoj Koreji.

Jedna od stalnih tema za vrijeme boravka pape Franje u Portugalu bili su društveni mediji i njihov potencijalno negativan učinak na mlade.

Pročitajte i ovo Spašavanje osoba iz rijeke Ravnateljstvo civilne zaštite FOTO Pogledajte spašavanje dvije osobe iz oteretnog kanala Sava-Odra: "Unatoč brojnim upozorenjima..."

U porukama i govorima održanim protekli tjedan Sveti Otac ih je pozvao da se čuvaju lažne sreće koja na njih vreba u virtualnom svijetu.

Papin posjet Portugalu održan je u sjeni izvještaja portugalske komisije otprije šest mjeseci prema kojemu su svećenici u toj zemlji više od 70 godina seksualno zlostavljali najmanje 4815 maloljetnika.

Riječ je o tek jednom u nizu sličnih izvještaja iz raznih dijelova svijeta koji su u posljednjih nekoliko godina pridonijeli da se razotkrije svećeničko seksualno zlostavljanje maloljetnika i koji su uzdrmali Katoličku Crkvu.

Franjo je u srijedu rekao da je Crkvi potrebno "ponizno i trajno pročišćenje" kako bi se uspjela nositi s "mučnim kricima" žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja. Istog se dana privatno susreo s 13 žrtava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene