Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako srbijanski predsjednik Boris Tadić tvrdi kako se s datumom uhićenja nije kalkuliralo, činjenica da Ratko Mladić čeka izručenje u Haag, Srbiji je posve otvorila put prema statusu zemlje kandidata za Europsku uniju.


Srbiji je bilo pet do 12 i Ratko Mladić uhićen je u politički za Srbiju najpovoljnijem trenutku.

Vezani članci Bruxelles zatvara kafiće na mjesec dana Bruxelles zatvara kafiće na mjesec dana, ugostitelji očajni: "Više se ljudi zarazi po privatnim tulumima" Slika nije dostupna Evo što svjetski mediji pišu o uhićenju Perkovića!

'Ja sam uvjeren da smo mi na ovaj način u svakom slučaju otvorili vrata prema statusu kandidata za članstvu u Europskoj Uniji, pregovorima i na kraju članstvu u Europskoj Uniji. Više nitko nema dilemu u svijetu da Srbija punom snagom surađuje s haaškim sudom i da će učiniti sve da dovrši i taj posljednji nedovršeni slučaj Gorana Hadžića', kazao je predsjednik Boris Tadić.

Srbiji je prije manje od 24 sata iz Bruxellesa poručeno da nema napretka bez Mladićevog uhićenja. U Beograd je stiglo i visoko europsko izaslanstvo na čelu sa šeficom diplomacije Europske Unije Catherine Ashton uhićenje je pozdravila, ocijenivši kako je ovo velik korak za Srbiju i međunarodnu pravdu.

O suradnji s Haaškim sudom ovisi dobivanje statusa kandidata za članstvo. Za desetak dana glavni Haaški tužitelj podnosi izvješće o suradnji Vijeću sigurnosti. U njemu je stajalo da napori Srbije nisu dovoljni. Analitičari kažu kako akcija nije iznenađujuća te da je vlast je bila stjerana uza zid i posao se morao okončati.