Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu dobili ni plaće

ZAROBLJENI U TURSKOJ: 12 hrvatskih pomoraca na brodu bez hrane, vode i struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomorci čekaju dolazak vlasnika koji je najavio dolazak do kraja dana.

Dvanaest hrvatskih pomoraca i još četiri člana posade iz Ukrajine, koji plove na tankeru Tiger talijanske kompanije Cryo Gas Med prisilno zaustavljenom u Istanbulu, ostali su bez hrane, vode, goriva i električne energije, a nisu dobili ni plaće za posljednja četiri mjeseca, potvrdio je u subotu glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Ilustracija hutisti ne miruju Drama na Crvenom moru, pogođen trgovački brod: "Zapovjednik je javio da vidi dva projektila"

Brod je u Turskoj usidren od listopada, a arestiran je zbog dugovanja. Predrag Brazzoduro je rekao da se problem dostave namirnica vode i goriva rješava, kao i isplate plaća, te da se to nastoji rješiti komunikacijom između posade, njihova odvjetnika, vlasnika broda i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).

DRAMA U KANADI: 'Hrvatski pomorci na oštećenom brodu iscrpljeni su i na izmaku snaga'

'Vlasnik je najavio svoj dolazak na brod do subote navečer i nadamo se da će se pojaviti. Za sada još uvijek nemamo nikakvih novih informacija, niti povratnih informacija u kakvom su stanju nekoliko bolesnih pomoraca koji se nalaze na brodu',kazao je Brazzaduro, a ne zna se ni imaju li potrebne lijekove.

Brazzoduro je istaknuo da je Sinidkat pomoraca pripravan platiti svim hrvatskim pomorcima, među kojima je samo jedan član sinidikata, repatrijaciju, a da će od vlasnika broda tražiti nadoknadu.

Dodao je da još treba točno utvrditi mogu li pomorci odlaskom s broda izgubiti nešto u ostvarivanju svojih prava te da je sindikat spreman odmah preuzeti bolesne pomorce.

Naime, kako je objasnio Brazzaduro, repatrijacija bi mogla odgoditi isplatu plaća, a osim toga isplate će također biti upitne ukoliko pomorci napuste brod.

'Moramo vidjeti s njima kakvi su im prioriteti. Ukoliko odluče ostati na brodu dok ne ostvare svoja prava bit ćemo uz njih i osigurati im zalihe hrane i vode dok čekaju isplatu plaća', rekao je Brazzaduro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene