Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez signala, hrane, grijanja

DRAMA U KANADI: 'Hrvatski pomorci na oštećenom brodu iscrpljeni su i na izmaku snaga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posada oštećenog broda 'Navi-Wind', kojem je kapetan Pero Metković, iscrpljena je i na izmaku snaga, neki su i bolesni.

Teretni brod 'Navi Wind' zapeo je u kanadskom zaljevu Placentiji. Gerard Bradbury, iz Međunarodnog pomorskog sindikata, kaže da je nedavno 'Transport Canada' brodu odobrio plovidbu. Plovio je u Argentiju kako bi ondje pokupio staro željezo, a nakon toga se zaputio prema Turskoj, piše The Telegram.

Pročitajte i ovo Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan" Slika nije dostupna Čekala ga obitelj Nakon 'zatočeništva' u Kanadi: Hrvatski kapetan vratio se kući

Međutim, nakon nekoliko dana jaka oluja oštetila je brod, a nekoliko je članova posade ozlijeđeno. Bradbury kaže da je sada njegov posao da se pobrine za posadu.

DRAMA hrvatskih pomoraca: Nasukali se kod Kanade, ponestaje im hrane!

Staro željezo na brodu vrijedno je 900.000 dolara. 'Vlasnik je teret htio prevesti u Tursku, sve prodati i zaraditi, a posadu ostaviti da radi za ništa', rekao je Bradbury.

U blizini mjesta na kojem se trenutačno nalazi brod nema nikakvog naseljenog mjesta, a nerijetko ni mobiteli nemaju signala. Hladno je, temperature se kreću oko minus pet stupnjeva, a postoji mogućnost pogoršanja. Na brodu nema grijanja, tvrdi Peter Lahay iz Sindikata pomorac u Kanadi.

Podsjetimo, od jake oluje koja se dogodila 4. prosinca, 11-člana posada broda proživljava pravu moru. 'Plovim čitav život, ali nikada u životu nisam vidio takvo nevrijeme. Posada mi je rekla da se radilo o valovima visine od 17 metara. Nisam siguran, ne mogu izmjeriti visinu valova. Ali bili su užasni', ispričao je kapetan Pero Metković.

Ponestaje im hrane, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Izaslanstvo Crvenog križa i Međunarodnog pomorskog sindikata na teško je oštećeno plovila stiglo u petak te mornarima iz Hrvatske, Grčke i Slovenije donijelo hranu, kruh i mlijeko, 200 litara vode, zimske jakne i 25 toplih pokrivača.

No, to im za sljedeće dane možda neće biti dovoljno, iscrpljeni su i na izmaku snaga, neki i bolesni, a pao im je i moral, jer ne mogu stupiti u kontakt s egipatskim vlasnikom broda koji im duguje 70.000 dolara plaće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene