Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki liječnik koji je ponudio eksperimentalno liječenje za smrtno bolesnog 11-mjesečnog dječačića iz Velike Britanije priznao je kako bi od liječenja imao financijske koristi.


Roditelji 11-mjesečnog Charlieja Garda provode zadnje trenutke sa svojim bolesnim sinčićem nakon što je završena pravna bitka da ga se prebaci na liječenje u SAD, pa će jedanaestomjesečna beba ostati u londonskoj bolnici i ondje vjerojatno umrijeti.

Vezani članci Boris Johnson cijepio se AstraZenecom 02 Boris Johnson cijepio se AstraZenecom: ''Nisam baš ništa osjetio'' Bdijenje za ubijenu Sarah - 2 Policija se sukobila s ožalošćenima i prosvjednicima u Londonu na bdijenju za ubijenu Sarah

Charliev otac, Chris Gard, rekao je da je zbog vremena utrošenog na pravne i borbe s liječnicima njegov sin lišen mogućnosti da ga se podvrgne eksperimentalnom liječenju u SAD-u kojim mu se mogao produljiti život.

Kako javlja Sky News, roditelji će danas od Vrhovnog suda zatražiti da dječačića odvedu doma kako ne bi umro u bolnici.

Eksperimentalne terapije u tijeku

Dječaku je dijagnosticiran poremećaj mitohondrijske DNK koja uzurokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenja mozga, a riječ je o iznimno rijetkoj genetskoj bolesti za koju nema lijeka, no u tijeku je nekoliko eksperimentalnih terapija.

Iako su Charliejevi roditelji prikupili 1,3 milijuna funta donacija za njegovo liječenje u Sjedinjenim Državama, britanski Vrhovni sud je ranije presudio da bi mu liječenje u Americi samo produljilo patnje bez realne nade da bi mu se moglo pomoći.

Liječnik priznao da bi od terapije imao koristi

Američki doktor koji je ponudio pomoć Charlieju priznao je kako bi imao "financijske koristi" od eksperimentalne terapije koju je ponodio, javlja Independent.

Michio Hirano kazao je kako bi primjena eksperimentalnih lijekova poznata i kao terapija nukleozidima teško bolesnoj bebi mogla povećati šasne za preživljavanje. Pritom je citirao rezultate testiranja koje je proveo na pacijentima sa sličnim genetskim bolestima.

Iz britanske bolnice u kojoj se Charlie nalazi na liječenju poručili su kako su razočarani što je Dr. Hirano na sudu iznio dokaze, iako nikada nije posjetio dječačića ili pročitao njegov najnoviji medicinski karton.