Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za Litvinenkovu smrt krivi ruski kriminalci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija i obavještajne službe sve više sumnjaju da su "osobe bliske kriminalu" iz Rusije odgovorne za smrt bivšeg špijuna Aleksandra Litvinenka, piše Guardian.

Istražitelji su ušli u trag skupini od pet ili više osoba koje su u London došle iz Moskve zajedno s drugim Moskovljanima, malo prije Litvinenkova otrovanja, izvijestio je britanski dnevni list pozivajući se na policijske izvore i na obavještajne službe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen Litvinenkov suradnik Mario Scaramella Slika nije dostupna Polonij kojim je ubijen Litvinenko vrijedi oko 10 milijuna dolara

Došli su kako bi gledali nogometnu utakmicu između londonskog Arsenala i moskovskog CSKA koja se održavala 1. studenog, na dan kada je bivši špijun otrovan, a u istrazi su zasad tek svjedoci.

Kako navodi policija, ta je skupina Rusa koja se u Moskvu vratila odmah nakon utakmice, ključna u istrazi o Litvinenkovoj tajnovitoj smrti.

Prema britanskim obavještajcima na koje se poziva Guardian, nije isključeno da su te "osobe bliske kriminalu" sadašnji ili bivši članovi FSB-a (bivši KGB).

Ruski dnevni list Kommersant piše pak da su jedan ruski
poslovni čovjek i dvojica njegovih prijatelja doputovali u London na spomenutu utakmicu i da su se 1. studenog u hotelu Millenium sastali s Litvinenkom.

Ta su trojica diplomirala u istoj vojnoj školi kao i Litvinenko i radili su za obavještajne agencije pod nadzorom ruske države. Prije utakmice sastali su se Litvinenkom u predvorju hotela, pozvali su ga na piće, ali je on odbio poziv, prema istom izvoru.

The Independant pak pišeda trag vodi u sushi restoran u
Londonu, gdje se Talijan Mario Scaramella 1. studenog sastao s Litvinenkom kako bi mu predao popis "meta" ruskih tajnih služba.

List piše, prenoseći izjavu britanske policije, da je Litvinenko
otrovan u sushi restoranu u središtu Londona ili u njegovoj blizini.

Pregledom Litvinenkove mokraće nakon dolaska u bolnicu otkrivena je prisutnost i visoka razina polonija 210, što govori u prilog tome da je bivši špijun doista otrovan u japanskom restoranu, drži Independant.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene