Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska tvrtka je kršila embargo prema Iranu stoji u prepisci između State Departmenta i američke ambasade u Berlinu od 14.2.2008.


Tamo piše da je iranska tvrtka Shahid Bakeri Industrial od studenog 2005. pokušavala nabaviti testne klimatske komore od njemačke tvrtke potrebne za izradu projektila. Shahid Bakeri je pod embargom Ujedinjenih naroda zbog rada na raketnim sustavima

>> WikiLeaks: Objavili lokacije postrojenja 'od vitalne važnosti' za svijet

Vezani članci Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju" Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija''

U travnju 2006. Njemačka je zabranila svojoj tvrtki da izveze komoru. U srpnju 2007. SAD je zatim upozorio Njemačku da iranska tvrtka pokušava komoru nabaviti preko hrvatskog, rumunjskog ili ruskog posrednika, kako bi se prikrilo da je krajnji kupac u Iranu. U objavljenom dokumentu stoji da je hrvatska tvrtka u svibnju 2005. dala ponudu za kupnju klimatske komore. Sva imena tvrtki su u objavljenom dokumentu skrivena.

Spominjana komora se trebala dopremiti u Ujedinjene Arapske Emirate a kao država iz koje je kupac bi stajao Tađikistan, iako bi se komora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preusmjerila u Iran.