Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje sankcija UN-a

WikiLeaks: Hrvatska tvrtka kršila embargo nametnut Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska tvrtka je kršila embargo prema Iranu stoji u prepisci između State Departmenta i američke ambasade u Berlinu od 14.2.2008.

Tamo piše da je iranska tvrtka Shahid Bakeri Industrial od studenog 2005. pokušavala nabaviti testne klimatske komore od njemačke tvrtke potrebne za izradu projektila. Shahid Bakeri je pod embargom Ujedinjenih naroda zbog rada na raketnim sustavima

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> WikiLeaks: Objavili lokacije postrojenja 'od vitalne važnosti' za svijet

U travnju 2006. Njemačka je zabranila svojoj tvrtki da izveze komoru. U srpnju 2007. SAD je zatim upozorio Njemačku da iranska tvrtka pokušava komoru nabaviti preko hrvatskog, rumunjskog ili ruskog posrednika, kako bi se prikrilo da je krajnji kupac u Iranu. U objavljenom dokumentu stoji da je hrvatska tvrtka u svibnju 2005. dala ponudu za kupnju klimatske komore. Sva imena tvrtki su u objavljenom dokumentu skrivena.

Spominjana komora se trebala dopremiti u Ujedinjene Arapske Emirate a kao država iz koje je kupac bi stajao Tađikistan, iako bi se komora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preusmjerila u Iran.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene