Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A što je sad ovo?

Wikileaks: Objavili lokacije postrojenja 'od vitalne važnosti' za svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugačka lista ključnih postrojenja diljem svijeta, koja SAD opisuje kao ona 'od vitalne važnosti', puštena su u javnost na Wikileaksu. Neki diplomati kažu kako je ovo vjerojatno najkontroverzniji dokument Wikileaksa dosad.

U veljači 2009. godine, State Department je zatražio od svih američkih predstavništava u inozemstvu, da naprave popis svih stranih lokacija i postrojenja čije bi gašenje moglo ozbiljno naštetiti nacionalnoj sigurnosti SAD- a. Lista je uključivala cjevovode, te komunikacijske i prijevozne linije i čvorišta. Neki diplomati kažu kako je ovo vjerojatno najkontroverzniji dokument Wikileaksa dosada.

Pročitajte i ovo Curenje u Fukushimi otkriveno u srijedu Iscurila radioaktivna voda u nuklearnoj elektrani Fukushima Slika nije dostupna Iz pera novinara Guardiana 7 ključnih stvari na koje je ukazao WikiLeaks

>> Assangeov odvjetnik: Imamo uznemirujuće dokumente

>> WikiLeaks poziva korisnike na otvaranje 'zrcalnih stranica'

Jedan od njih, BBC- ev dopisnik Jonathan Marcus, komentira kako su ovi dokumenti očiti dijelovi infrastrukture određenih postrojenja diljem svijeta kao što su komunikacijske cijevi, plinovodi i ostalo. Neka od postrojenja navedena na listi su kobalt rudnik u Chicagu, tvornica zmijskog protuotrova iz Australije, tvornica inzulina u Danskoj i slično.

Mete terora?

'Zemljopisni opseg lokacija ovih postrojenja na dokumetima su izuzetne', komentira Marcus. 'Ako SAD vidi sebe kao predvodnika u svjetskoj borbi protiv terorizma, onda ovo predstavlja globalni imenik ključnih postrojenja i lokacija, od kojih su mnoge industrijske ili zdravstvene, za koje se smatra da su od vitalne važnosti za Washington'. Nekim je lokacijama dan i zanimljiv opis ili procjena. Na primjer, pored plinovoda u Sibiru, stoji da predstavlja 'najkritičniji objekt koji sadrži plin, na svijetu', jer je to najznačajnija tranzitna lokacija za prijenos ruskog plina u zapadnu Europu.

Popis potencijalnih meta?

U nekim slučajevima farmaceutske tvornice su podvučene i označene na popisu, kako bi se naznačilo da su od vitalne važnosti za svjetsku opskrbu lijekovima ili namirnica.

U medijima se već nagađa da se zapravo radi o popisu potencijalnih meta koje bi bile od koristi teroristima. Inače, lista je vrlo jednostavno napisana. U puno slučajeva, imena gradova su napisana bez ulice i broja lokacije, već samo imena postrojenja ili tvornice. Također nema niti detalja oko sigurnosnih mjera niti na jednom od lokacija spomenutih na listi.

Možda se i ne radi o velikom sigurnosnom problemu ,ali mnoge će države ovaj razvoj događaja komentirati da sigurno ne pomaže sigurnosnoj situaciji u svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene