Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pentagon je u srijedu objavio da je u bombardiranju u Siriji 4. veljače ubio Abu Hanija al Masrija, veterana Al Kaide koji se 1980-ih priključio toj ekstremističkoj organizaciji.


Al Masri, ubijen u pokrajini Idlibu, "bio je povezan s Osamom bin Ladenom i s Ajmanom al Zavahirijem", sadašnjim vođom Al Kaide, rekao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Vezani članci Hamza bin Laden (Foto: @Rewards4Justice/Twitter) SAD nudi milijun dolara za bilo kakvu informaciju o sinu Osame bin Ladena Slika nije dostupna Bin Ladenova majka prvi put progovorila o svom sinu: Nisam mogla ni zamisliti da će postati terorist

"U 1980-im i 90-im je nadgledao osnutak i operacije velikog broja Al Kaidinih baza u Afganistanu, gdje je novačio, indoktrinirao, uvježbavao i opremao tisuće terorista koji su se poslije raširili u toj pokrajini i u svijetu", rekao je Davis.

Pentagon je usto preuzeo odgovornost za bombardiranje dan ranije u pokrajini Idlibu u kojemu je "ubijeno 10 ekstremista u zgradi koju je džihadistička mreža koristila za sastanke".

Američki udari u Siriji dugo su bili usmjereni na skupinu Islamsku državu. No u zadnjih nekoliko mjeseci učestali su udari na Al Kaidu.

Ova bombardiranja "slabe sposobnost Al Kaide da planira napade na SAD i na njegove interese u svijetu", istaknuo je Jeff Davis.

Pokrajina Idlib je uglavnom u rukama bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide, Fataha al Šama koji je službeno prekinuo s matičnom organizacijom.

Fatah al Šam se pridružio sirijskim pobunjeničkim skupinama.

Abu Hani al Masri je uz svoju djelatnost u Afganistanu, bio, tvrdi Pentagon, jedan od osnivača egipatske skupine Islamski džihad.

Ta je skupina "prva sunitska skupina koja je počela izvoditi bombaške napade", istaknuo je Davis u priopćenju. (Hina)