Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Al-Kaida brine SAD

Zakleti neprijatelji opet muče Amerikance: Milijun dolara za informacije o - sinu Bin Ladena

Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Amerikance ponovno brinu njihovi stari zakleti neprijatelji Al-Kaida. Raspisali su nagradu od milijun dolara za informacije o sinu Osame Bin Ladena, koji je jedan od novih vođa te terorističke skupine.

Vjeruje se da Hamza Bin Laden danas ima 30 godina i da se skriva negdje uz granicu između Afganistana i Pakistana. Proteklih je godina objavljivao audio i video poruke u kojima je pozivao Al-Kaidu na osvetničke napade zbog smrti oca Osame 2011. godine. ''Postoje određena saznanja kako su pronađena određena pisma iza smrti Osame Bin Ladena koja su ukazivala da je on upravo ovog sina, dakle upravo Hamzu Bin Ladena, spremao da ga zamjeni na mjestu vođe ove organizacije. On je zapravo još prije dvije godine se našao na crnoj listi terorista koju SAD vrlo često ažurira i objavljuje'', kazao je stručnjak za terorizam Tonći Prodan.

Pročitajte i ovo Hamza bin Laden (Foto: @Rewards4Justice/Twitter) Nagrada za pravdu SAD nudi milijun dolara za bilo kakvu informaciju o sinu Osame bin Ladena Slika nije dostupna Upoznajte Hamzu Uskoro na tron Al Qaide sjeda sin Osame bin Ladena

Hamza Bin Laden rođen je u Saudijskoj Arabiji koja je objavila da mu ukida državljanstvo. ''State Department je naveo kako je Hamza Bin Laden oženio kćerku Mohammeda Atte, a Mohammed Atta je jedan od otmičara ona četiri zrakoplova koji su upotrijebljeni u napadima 2001. godine'', objašnjava Prodan.

Ima i ''skupljih'' od Hamze Bin Ladena

Od uspona takozvane Islamske države i smrti Osame Bin Ladena, Al-Kaida je ostala na marginama. ''Ovakve organizacije, osobito u prijašnjem vremenu, nisu mogle izvršiti napad ukoliko vrh piramide nije dopustio takav napad, za razliku od ISIL-a i sličnih organizacija, koje su izdale fetvu da se može napasti bilo koji zapadni cilj, bilo gdje i bilo kad. Al-Kaida nema snagu, to je neosporno, koju je imala u vrijeme dok je vodio Osama Bin Laden, ali ona se nije potpuno raspala. Ona i dalje predstavlja opasnost jer su im dostupni mediji'', istaknuo Prodan.

Iako informacija o Hamzi Bin Ladenu vrijedi čak milijun dolara, na popisu ministarstva pravosuđa puno je skupljih imena. Na vrhu su lider Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi i formalni vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri. Nagrada za informacije o njima vrijedi 25 milijuna dolara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene