Rat u Siriji (Foto: AFP)
Rat u Siriji (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države i Rusija su se oštro sukobile u ponedjeljak u UN-u zbog američkog teksta u kojemu se osuđuju navodni kemijski napadi režima u Siriji i koji je Moskva htjela dopuniti, na što Washington nije htio pristati.


U tim napadima su ozlijeđeni desetci ljudi, među njima i djeca.

Vezani članci Donald Trump Trump šokirao procjenama: "Sto tisuća mrtvih od koronavirusa bio bi dobar posao" Kip slobode i brod-bolnica SAD bilježi više od 155 tisuća zaraženih koronavirusom. U Francuskoj najviše umrlih u jednom danu, Italija produžila karantenu

Postoje "očiti dokazi" o uporabi klora u tim napadima u istočnoj Ghouti, u predgrađu Damaska, istaknula je Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj uporabi kemijskog oružja u Siriji.

"Imamo informacije koje govore da je režim (sirijskog predsjednika Bashara al Assada) više puta zadnjih tjedana i jučer upotrijebio klor protiv vlastitog naroda", izrazila je žaljenje diplomatkinja.

Oko 400.000 stanovnika istočne Ghoute, pobunjeničkog uporišta, pod opsadom je od 2013.

SAD je u Vijeću sigurnosti pustio u optjecaj prijedlog deklaracije o osudi primjene kemijskog oružja u Siriji.

Diplomati kažu da je Moskva prije donošenja tražila vremena kako bi mogla komentirati.

"Rusija je odgodila prihvaćanje deklaracije koja je tek osuda povezana sa sirijskom djecom koja teško dišu zbog klora", bila je kritična Haley.

Njezin kolega Vasilij Nebenzja osudio je "propagandnu kampanju" kojom se "sirijsku vladu optužuje" za napade "za koje se ne zna tko ih je počinio".

Rusija je predložila amandmane kako se u tekstu više ne bi spominjala istočna Ghouta i kako bi se zajamčilo da informacije u medijima i na društvenim mrežama budu "vjerodostojno i stručno provjerene".

SAD je odbio ruske amandmane, kažu diplomati.

Moskva je spremna osuditi primjenu kemijskog oružja, istaknuo je Nebenzja, ali ne može poduprijeti tekst koji "u sadašnjem obliku" upire prstom u Damask.

U prijedlogu američkog teksta koji je AFP dobio na uvid ističe se da Vijeće sigurnosti "najoštrije osuđuje navodni napad klorom 1. veljače u Dumi, u istočnoj Ghouti, u predgrađu Damaska, u kojemu je ozlijeđeno više od 20 civila, među njima i djeca. Krivci za uporabu kemijskog oružja, poput klora ili bilo kojeg drugog kemijskog sredstva, moraju odgovarati za svoje čine", navodi se u tekstu. (Hina)