Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geopolitički izazovi

Nakon optužbi kineskog čelnika stigao odgovor iz SAD-a: "Razgovarat ćemo"

Xi Jinping i Joe Biden
Xi Jinping i Joe Biden Foto: AFP
Američki predsjednik Joe Biden "razgovarat će" s kineskim čelnikom Xi Jinpingom u narednom razdoblju, izjavio je u ponedjeljak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Ne mogu vam dati datum. Jer datum nije određen, ali je predsjednik Biden iskazao spremnost za telefonski razgovor s predsjednikom Xijem", izjavio je Sullivan nakon završetka godišnjeg zasjedanja parlamenta u Kini.

U Pekingu je u ponedjeljak završilo devetodnevno zasjedanje parlamenta s gotovo 3000 delegata koji su Xiju dali značajno povećanje ovlasti. Xi je također imao neuobičajeno oštar ton prilikom govora o SAD-u, optužujući Washington i zapad da pokušavaju spriječiti uspon Kine u svijetu strategijom obuzdavanja.

Veze između Kine i SAD-a dodatno su testirane posljednjih mjeseci obaranjem navodnog kineskog špijunskog balona u američkom zračnom prostoru, uz napetosti oko Tajvana.

Bidenova administracija vidi Kinu kao najveći geopolitički izazov.

Washington je upozorio i da bi Kina mogla opskrbiti Rusiju oružjem koje bi se potencijalno upotrijebilo u Ukrajini.

"Sve što vam mogu reći jest da još nismo vidjeli transfer smrtonosnog oružja iz Kine u Rusiju za upotrebu na bojnom polju u Ukrajini, ali to je nešto oko čega smo oprezni i nastavljamo pažljivo promatrati", izjavio je Sullivan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene