Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seget na nogama

Štete na kućama zbog miniranja u kamenolomu, na terenu Državna inspekcija: "Treslo se, mislio sam da će se srušiti"

Aktualno Galerija Seget na nogama zbog kamenoloma - 1 Seget na nogama zbog kamenoloma - 1 Foto: DNEVNIK.hr Seget na nogama zbog kamenoloma - 2 Seget na nogama zbog kamenoloma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Seget na nogama zbog kamenoloma - 4 Seget na nogama zbog kamenoloma - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Seget na nogama zbog kamenoloma - 3 Galerija 1/4 >>
Zbog miniranja u kamenolomu štetu bilježe na obiteljskim kućama i lokalnim prometnicama, a načelnik Segeta najavljuje novi pristupni put za kamione. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, na terenu je i Državni inspektorat.

U općini Seget, koju je proslavio bivši načelnik pritvoren zbog sumnji u izdavanje naloga za stotine tisuća kuna fiktivnih računa u restoranima, vladajući i oporba nikako da se dogovore je li proračun izglasan zakonito, pa sve provjerava Ministarstvo financija.

Sada zbog miniranja u obližnjem kamenolomu nema mirnog sna.

"To se treslo, ja sam pobjegao. Mislio sam da će kuća pasti", rekao je Kaja Špika iz Segeta.

U njegovoj kući gotovo pa nema sobe kojoj nije potrebna sanacija. Kaže: "To je od detonacije, to je stavljen barut. Bio sam nekoliko puta u općini, govorio sam i javljao se, a oni ništa."

Kamioni se mimoilaze uskom cestom između obiteljskih kuća.

Nikola Jadrić kaže: "Svakih pet minuta, ovo je jedan od manjih. Cesta je totalno uništena, potporni zidovi jednog će dana pasti, kamion će završiti u polju."

U ponedjeljak su tijelima zaustavili rad kamenoloma na sat vremena.

"Pretovareni, ni pokriveni ceradom ni ništa. Kad zapuše bura, ne vidi se nebo od prašine. Kad idete autom, upadne vam kotač i izgubite kontrolu", rekla je Jadranka Špika.

Pročitajte i ovo Kamenolom u blizini Trogira - 4 Reportaža Provjerenog Guše se u prašini zbog više od deset kamenoloma, a sada se otvara i novi: "Sve je bijelo, a svako jutro budi nas zvuk čekića koji tuče u kamen"

Pročitajte i ovo Život mještana Barilovića daleko je od idile - 4 Poziv Dnevnika Nove TV Širenje kamenoloma u maloj općini: Strahuju zbog zagađenja i boje se da će im ostati samo jedna opcija

"Radno vrijeme je praktički da ga nema, došlo je od nula do dvadeset četiri", kaže Tonko Civadelić.

Milena kaže: "I ujutro i navečer, i subotom i nedjeljom. Ja sam blizu puta, prašine koliko god hoćete. Zidovi nam isto pucaju, gletam, pituramo svako malo."

Dvije tisuće godina na ovom se mjestu vadi kamen. Struka upozorava da moderna eksploatacija radi štetu.

Arheologinja iz Muzeja grada Trogira Lujana Paraman kaže: "Uništava i kamenarsku povijest Trogira. Od ovog kamena napravljen je i cijeli Trogir i cijela okolica, svi najvažniji spomenici, katedrala."

Općinski načelnik, koji s javnosti komunicira samo pisanim putem, najavljuje dozvolu za novu pristupnu prometnicu kamenolomu. Iako važeća koncesija Ministarstva gospodarstva za eksploataciju istječe za šest godina.

"Sad dolazi u pitanje uopće isplativost tog njihova projekta pristupnog puta. Kupovinu zemljišta, rješavanje imovinskopravnih odnosa, izgradnja", rekao je nezavisni općinski vijećnik Ante Barada.

Investitor ne odgovara na prozivke mještana, poručuje tek da sve obavljaju sukladno dozvolama i propisima.

Iz Državnog inspektorata za Dnevnik Nove TV stiže potvrda. Zajednički nadzor na ovoj lokaciji obavljaju rudarska, sanitarna i inspekcija rada te inspekcija zaštite okoliša. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene