Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjera činjenica

Biden odgovorio na pitanje ide li po drugi mandat, razotkrivena i tajna je li pao pri silasku s aviona

Joe Biden
Joe Biden Foto: DNEVNIK.hr
Joe Biden, najstariji američki predsjednik na dužnosti, potvrdio je u petak da će se kandidirati za drugi mandat na predsjedničkim izborima 2024., ali zasad još nema datuma početka kampanje.

"Kanio sam... od samog početka kandidirati se", rekao je 80-godišnji demokrat Joe Biden u intervjuu za ABC News.

Njegova supruga Jill Biden potvrdila je nešto ranije u petak za agenciju Associated Press da sada samo treba odrediti datum i mjesto na kojem će aktualni predsjednik najaviti ulazak u izbornu kampanju.

Upitan za komentar njezinih riječi Biden je tek kratko rekao da nije u žurbi. "Postoje druge kratkoročne stvari koje moramo završiti prije nego počnemo kampanju", rekao je.

Odgovorio je da njegova životna dob ne utječe na odluku o tome hoće li se kandidirati ili ne, no razumije propitivanja."Legitimno je da ljudi postavljaju pitanje zbog mojih godina. To je potpuno legitimno".

"Sve što mogu reći jest - pratite što činim", dodao je američki predsjednik vjerojatno upućujući na ostvareno u prve dvije godine svog mandata.

Ako bi bio ponovno izabran, Biden bi završio drugi mandat u dobi od 86 godina. Rezultati redovitog sistematskog liječničkog pregleda što ga je obavio prošli tjedan pokazali su da je "snažan" i "sposoban" obavljati dužnost predsjednika.

U međuvremenu, brojni američki mediji pitaju se je li se Bidenu opet dogodila nezgoda prilikom spuštanja niz avion pa je pao, a pitanje se pojavilo nakon snimke prilikom njegova službena posjeta Poljskoj kad se nepoznata osoba strmoglavila niz rampu predsjedničkog Air Force One aviona.

Snimka pada pojavila se na društvenim mrežama i postala je hit, ne samo među Bidenovim kritičarima. No, kako piše AFP, osoba koja je pala u varšavskoj zračnoj luci Chopin nije bio Biden, kazao je Sean Savett, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Njegove riječi potvrđuju fotografije i videozapisi Bidenova iskrcaja koje su objavile brojne medijske kuće, a na kojima predsjednik izlazi niz rampu koja je pričvršćena za prednji, a ne stražnji ulaz gdje se dogodio pad. Taj pad emitirala je uživo i poljska TVN24 televizija, kao i Bidenova izlazak četiri minute kasnije, a isti slijed događaja prikazuje i ABC-ov prijenos uživo na Facebooku.

Pročitajte i ovo Govor Joea Bidena u Varšavi - 2 Govor u Poljskoj Joe Biden odbrusio Putinu: "Ukrajina nikada neće biti mjesto ruske pobjede. Autokrati razumiju samo jednu riječ"

Pročitajte i ovo Joe Biden Pomalo, predsjedniče VIDEO Američki predsjednik Joe Biden posrnuo pa pao na stepenicama kojima se uspinjao u avion

Smatra se da je osoba koja se nespretno spustila jedan od djelatnika Bijele kuće, a AFP zasad nije uspio nedvojbeno utvrditi identitet te osobe.

Također, ono što su mnogi okarakterizirali kao modricu na Bidenovu čelu zapravo je bio pepeo razmazan u obliku križa zbog početka Pepelnice, a fotografiju je na društvenim mrežama objavio poljski svećenik koji ga je napravio.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene